План и програм

ПЛАН И ПРОГРАМ РАДА ЈУ „ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ, СПОРТ И ИНФОРМИСАЊЕ“ КОТОР ВАРОШ
ЗА ПЕРИОД 2014 – 2017. ГОДИНА

УВОД

ЈУ “Центар за културу, спорт и информисање“ Котор Варош, основана је  1993. године. У склопу овог предузећа је радио Студио Котор Варош. У саставу овог предузећа је  биоскопска сала реновирана 2013. године, у  којој се одржавају бројне културне манифестације и јавни догађаји. Реализација пројекта ће значајно  допринијети развоју културе на подручју наше општине. Зграда ЈУ “Центар за културу, спорт и информисање“ Котор Варош, бивша зграда Радничког универзитета, изграђена је 1972. године,  у веома је лошем стању.  У овој згради смјештене су просторије Народне библиотеке, НВО-а и СПКД „Просвјета“ Котор Варош. Ова установа има осам стално запослених радника, а текући расходи и плате запослених финансирају се из властитих прихода и већим дијелом од средстава локалне управе на основу усвојеног финансијског плана. ЈУ “Центар за културу, спорт и информисање“ Котор Варош у складу са својим могућностима које су усмјерене на развој културе, информисања грађана и промоцију спорта реализује широк спектар активности.

Мисија „Центра“ је развој културе, спорта, информисања и образовања. У „Центру“ су заступљени сви аспекти креативног изражавања кроз музику, глуму, плес, књижевност, сликарство и народно стваралаштво. Рад „Центра“ организован је кроз форме: школе неформалног образовања које омогућавају корисницима посебно младим људима да стичу конкретнија и шира знања из области које су изабрали.

У оквиру „Центра“ организоваће се курсеви страних језика, радионице глуме, плеса, сликарства и литерарног стваралаштва. Свака школа и радионица појединачно прави свој годишњи и мјесечни програм, уз обавезу да свој рад прикажу публици било да је у питању представа, концерт, изложба, плес или поетско – књижевно дружење. Пројекти школа неформалног типа се међусобно допуњују и преплићу, сарађају са представницима предшколских, основних и средњих школа, као и професорима и студентима наших факултета. Оваквом формом и организацијом рада, кроз радионице и школе „Центру“ је омогућено да оствари своје циљеве, изгради критеријуме, трагајући за смислом који једини потврђује праве вриједности и основ рада и постојања.

Програм рада ЈУ „Центар за културу, спорт и информисање“ Котор Варош, конципиран је у складу са основним дјелатностима, оствареним резултатима и програмским опредјељењима испрофилисаним  у претходним годинама рада. Приликом пројекције програмских задатака за наредни четворогодишњи циклус, имале су се у виду и најављене активности локалне управе на побољшању инфраструктурних услова у култури и унапређивању културних садржаја манифестационог и фестивалског карактера.

ЈУ „Центар за културу, спорт и информисање“ Котор Варош је комплексна институција културе у чијем саставу се налазе:

  • Биоскопска дворана
  • Школа мажорет и савременог плеса
  • Школа манекенства
  • Радио Републике Српске – студио Котор Варош
  • Дописништва РТВ БН, ТВ К3, ТВ Слобомир и Елта ТВ
  • Информациони систем – „Систем 48“

Остваривањем својих дјелатности Центар доприноси стварању квалитетне културне климе, обезбјеђивању бољих услова рада, очувању и заштити которварошког културног насљеђа, као и унапређењу спортских садржаја и информисаности грађана општине Котор Вароша.

 МУЗИЧКО –СЦЕНСКА ДЈЕЛАТНОСТ

У оквиру музичко – сценске  дјелатности „Центар“већ 18 година организује два традиционална музичка фестивала, и то „Фестивал пјевача аматера“ и „Фестивал дјечије пјесме“. Попут досадашње праксе овај програмски сегмент реализоваће самостално или у сарадњи са невладиним сектором и другим асоцијацијама из ове области културе.

„Фестивал пјевача аматера“ због финансијских потешкоћа није организован протекле 4 године, „Центар“  има у плану да поново реактивира овај музички фестивал 2015. године, 2014. година ће се искористити за организационе активности, како би фестивал поново вратио свој имиџ најпосјећеније културне манифестације на подручју општине.

„Фестивал дјечије пјесме“ ће и у наредне 4 године бити организован тако да буде база и степеник младим умјетницима у њиховом развојном путу ка учешћу на сличним  музичким фестивалима у региону.

„Которварошко културно љето“ јe традиционална манифестација која се одржава већ 5 година и има за циљ  представљање богате културе и традиције становника општине Котор Варош, сусједних општина, као и општина и градова из региона, кроз низ културно – умјетничких активности, како би се и у будућности очувало и његовало пријатељство и културна баштина свих учесника ове традиционалне манифестације. Планирано је да у 2014. години ова манифестација има 7  цјелина, а то су:„Сабор фолклора и народних обичаја“ , „Гастро презентација“ , „Вече етно пјесме“, „Ликовна колонија“, „Сусрет пјесника“, „Игром и пјесмом кроз которварошка села“. Ову манифестацију планирамо развијати и одржавати у наредном четворогодишњем периоду.

Сабор фолклора и народних обичаја“, је један од најбитнијих и најзанимљивијих програмских садржаја которварошког културног љета, чија је основна сврха  „отимање“ од заборава  и очување народних обичаја,  с циљем да у потпуности и у изворном облику сачува и одњегује народне обичаје из которварошког краја и фолклорног наслијеђа. Овај Сабор нуди приказе народних обичаја сва три народа како са подручја  которварошке општине, тако и са нама сусједних општина и побратимских општина из Републике Српске, Србије и Федерације БиХ. Сабор има традицију дугу 5 година, која ће се наставити и у наредном четворогодишњем циклусу.

„Гастро презентација“, је манифестација гдје своју гастро понуду излажу, удружења која се баве очувањем традиције, културно умјетничка друштва, вјерске заједнице, удружења ловаца и риболоваца, те физичка и правна лица из области туризма и угоститељства, са подручја наше и нама сусједних општина. Као што је познато у општини  Котор Варош живе припадници различитих нација, па је једном оваквом манифестацијом  омогућено припадницима свих националности да презентују гастрономску понуду својих кухиња и гастрономских специјалитета по којима је овај крај познат. “Гастро презентација“ је манифестација која  омогућује грађанима  да на штандовима пробају домаћа јела и пића која се припремају на традиционалан  начин, али и савремена кулинарска умијећа угоститеља. Ова манифестација која се одржава у склопу “Которварошког културног љета“ има петогодишњу традицију која ће бити настављена и наредном четворогодишњем периоду.

„Вече етно пјесме“ је музички догађај који се већ 5 година успјешно организује у оквиру наших активности и има за циљ да традиционалну музику отргне од заборава, слиједећи трагове народног предања остављајући их суштински непромијењеним и увијек народним. У наредном периоду поред етно-група из наше и сусједних општина, имамо у плану да „Вече етно пјесме“ обогатимо учешћем етно група из региона.

 „Игром и пјесмом кроз которварошка села“ је манифестација која се проводи у протекле три године у оквиру Которварошког културног љета, а у склопу које се у свих 10 мјесних заједница организује се културно-забавни програм, наступ културно умјетничких друштава, музичких група, пјесника, као и дјеце из основних школа, гдје се презентују и обичаји тих дијелова которварошке општине. Све то има за циљ да се и у руралним подручјима наше општине организују културна дешавања и обогати друштвени живот становника которварошких мјесних заједница. Ова активност ће се наставити развијати и у наредне 4 године са тенденцијом што веће територијалне покривености руралних дијелова которварошке општине овом активношћу.

„Вече шаргије и виолине“ је музички догађај који имамо у плану да покренемо у 2015. години с циљем демонстрације и очувања традиционалних  вриједности, као и да се очува љубав према традиционалним инструментима  како би се спријечио одлазак шаргије и виолине у заборав.

„Дани шљиве“, је манифестација коју је ЈУ „Центар за културу, спорт и информисање“ покренула 2013. године и има карактер културног, туристичког и привредног дешавања у нашем граду, гдје се уз стручна предавања, радионице, изложбе умјетника, игре, пјесму и плес промовише бренд шљиве као један од обиљежја становништва ових крајева на један потпуно иновативан начин, који привлачи велики број посјетиоца. Кроз ову манифестацију представља се и промовише традиционално печење ракије у котловима, припремање пекмеза и џемова од шљива, дегустирају се ракије и ликери, те гурмански специјалитети од шљиве, уз изложбу  старих заната и обичаја. Прошлогодишњи успјех ове манифестације и велика посјећеност је утицала да ову манифестацију наставимо развијати и у наредне четири године.

„Вече смијеха и сатире“ је једна од активности које смо планирали покренути у току 2014. године с циљем популарисања и афирмисања сатиричних прича, пјесама, хуморески, скечева, позоришних комедија, ликовних карикатура али и свих осталих видова хумористичког изражавања с идејом да се на овај начин повећа број и разноврсност културних збивања у граду кроз иновативне и разнолике форме.

„Мажорет плес и савремени плес“ је активност која је покренута у 2014. години у сарадњи са Центром „Мис“ из Бања Луке уз чију стручну сарадњу и помоћ ће се одабрати чланови 2 (два) ансамбла мажорет  и савременог плеса. Рад у ансамблима би у наредне 4 године изњедрио домаће кадрове који би у оквиру ЈУ „Центар за културу, спорт и информисање“ наставили самосталан рад са оба ансамбла. Ови ансамбли би у будућности требали постати незаобилазан симбол Котор Вароша, који би својом љепотом, младошћу и елегантним мажорет и плесним кораком, изведеним кореографијама и атрактивним костимима плијенили пажњу гледаоца. У наредне 4  године у плану је да уз свој развој, мажорет ансамбл постане и члан Европске асоцијације мажореткиња.

„Манекенство“ је активност која је покренута у 2014. години у сарадњи са Центром „Мис“ из Бања Луке.Стручњаци из области моде, манекенства и стајлинга пружаће најквалитетнију обуку свим заинтересованим кандидатима  од 5 до 18 година који желе да постану манекени или фотомодели. На курсу се учи правилно ходање, понашање на сцени, однос с медијима, понашање пред камером, понашање на фотографисању, понашање на кастинзима и фитинзима, психологија сцене и публике, поступање у критичним ситуацијама, култура понашања и култура говора. Школа манекенства ће остати стална активност Центра и у предстојећем четворогодишњем циклусу.

„Конференција беба“ –  је манифестација посвећена дјеци и има за циљ да упозна јавност са проблемом недовољног рађања те да се будућим родитељима да подршка у оснивању породице како би се поправила неповољна демографска слика.  ЈУ „Центар за културу, спорт и информисање“ Котор Варош ове године ће организовати по други пут  „Конференцију беба“ с циљем да постане традиционална и да се у наредном четворогодишњем цилкусу подигне на виши ниво и добије препознатљив имиџ који ће бити занимљив најмлађим которварошанима и њиховим родитељима, али и осталим грађанима наше општине.

КЊИЖЕВНА ДЈЕЛАТНОСТ

У оквиру књижевног стваралаштва, циљ нам је промоција, развој и представљање књижевности кроз низ активности као што су: књижевне вечери, промоције књига, мини сајмови књига, сусрети пјесника и литерарна  такмичења.

„Сусрети пјесника“ (вече поезије и рецитала)  је књижевна манифестација која ће се по први пут организовати у августу 2014. године у склопу “Которварошког културног љета“. Имајући у виду да је општина Котор Варош расадник пјесничких талената као и то да је пјесништво карактеристично за нашу општину, кроз ову активност пјесници  из наше,али и сусједних општина који имају већ објављена пјесничка дјела (Челинац, Кнежево и Теслић) ће своју поезију представити публици, а прилику да презентују своју до сада необјављену поезију ће добити и неколико младих и неафирмисаних которварпшких поета. Манифестација “Сусрет пјесника“  би требала да се одржи на градском тргу, тј. на отвореном. Вече поезије би употпунила и музичка подршка пажљиво одабраног репертоара (староградска, евергрин или сл.). Ово је још једна од новоустановљених књижевних манифестација на подручју наше општине, коју ћемо наставити развијати у наредне 4 године.

„Књижевне вечери“ –  организација и одржавање књижевних вечери има дугу традицију у „Центру“, овај вид културе ће се наставити његовати и у наредном четворогодишњем периоду с циљем подизања читалачке свијести поготово међу младима и важности књиге у развоју личности сваког појединца.

ПОЗОРИШНА ДЈЕЛАТНОСТ

Позоришном програму, као једном од најатрактивнијих и најкомплекснијих области стваралаштва, у наредном периоду биће поклоњена посебна пажња.

Позоришне представе“ – У склопу позоришне умјетности, акценат је дат на представљање которварошкој публици позоришних представа различитог типа и за различите генерације, не само из Котор Вароша него и сусједних градова, како би смо у наредне четири године створили респектабилну позоришну публику и створили навику одласка у позориште.

„Професионална позоришна сцена“ – Планирамо да у слиједеће 4 године оформимо репертоар професионалних гостујућих представа, што би током времена довело до формирања сталне професионалне позоришне сцене.

„Дјечије позориште“ – Развојем ове области у четворогодишњем периоду, планирамо oд  2015. године сопствену позоришну продукцију у виду формирања дјечијег позоришта, у складу са кадровским, финансијским и друштвеним условима који условљавају развој ове области стваралаштва.

Фестивал позоришних остварења основношколских драмских секција“ – У 2015. години планирамо да покренемо овај фестивал у сарадњи са основношколским драмским секцијама са подручја которварошке општине, с циљем промовисања овог вида умјетности међу основцима. У периоду 2016/17, овај фестивал би требао прерасти границе наше општине и планирано је да се прво укључују драмске секције основних школа из сусједних нам општина, а онда и из цијеле Републике Српске и БиХ.

„ФИЛМСКО – ПРИКАЗИВАЧКА ДЈЕЛАТНОСТ“         

Приказивање филмова у биоскопима је дуго стагнирало, због тога
што је филмска трака уступила место другим носацима звука и слике. Претходних неколико година и у овој области се биљежи пораст интересовања публике. Зато ће Центар улагати напоре да љубитељима филма, који су поклоници великог екрана, обезбиједи континуирано приказивање филмова, прије свега из најновије домаће, али и иностране продукције, са посебним акцентом на организоване посјете филмским пројекцијама у сарадњи са основним школама.
За цјеловито унапређивање овог сегмента рада Центра, поред већ урађеног на реновирању самог објекта биоскопа, у наредне четири године ће се кроз писање пројеката и аплицирање домаћим и страним донаторима покушати доћи до средстава за набавку модерне технике за приказивање филмова, као и  даље побољшање просторно-техничких капацитета биоскопске сале.

 „Кино пројекције“  – У 2014. години планирамо да искористимо капацитете реновиране кино дворане и наставимо већ успостављену сарадњу с бањалучким предузећем за производњу, дистрибуцију и приказивање филмова  Оскар филм д.о.о. Два пута мјесечно би се приказивала најновија филмска остварења.  а у складу са интересовањем публике, тај број би се у наредном периоду и повећао.

„Дани филма“ – На основу финансијских средстава и договорених сарадњи са неколико страних амбасада, већ од друге половине 2014. године у програм рада кино дворане увешћемо један мјесец, који ће бити посвећен данима филма одређених Европских држава, са чијим представницима договоримо културну сарадњу из области филмске умјетности. Ову активност смо планирали наставити у наредном четворогодишњем периоду, с циљем прерастања у традицинално филмско дешавање у нашем граду.

ГАЛЕРИЈСКО – ИЗЛОЖБЕНА ДЈЕЛАТНОСТ

„Стална музејска поставка“ – у 2014. години планирамо да дио простора у реновираној кино-дворани прилагодимо за изложбени простор у ком би се приређавале ликовне и фотографске изложбе. У склопу ових активности поштовали би се одређени критеријуми како би се умјетницима обезбједиле позивнице, плакате, каталози, стручно вођење изложбе, превоз, ликовно – естетска и техничка поставка. У јулу 2014. године у галеријском простору обновљене зграде Биоскопа формираћемо сталну музејску поставку под називом „Народне ношње и рукотворине которварошког краја“.

„Ликовна колонија“, је пројекат замишљен  као креативни сусрет ликовних ствараоца са подручја наше и сусједних општина, који ће омогућити, поготово сликарима аматерима али и академским сликарима, да покажу своје умјетничке способности, да се такмиче, друже и упознају са историјски значајним мјестима на подручју которварошке општине, као и природним љепотама овог  краја, те исто пренесу на сликарско платно. Прва ликовна колонија ће се одржати у августу 2014. године, на више локалитета у градском подручју, а завршила би се аукцијом дијела слика, прикупљена средства би се уплатила у хуманитаране сврхе. Овај сусрет ликовних ставралаца ће у наредне 4 године бити развијан у оквиру Которварошког културног љета у сарадњи са релевантним институцијама културе и ликовним умјетницима.

СПОРТСКА ДЈЕЛАТНОСТ

„Турнир у малом фудбалу“ – у 2014. години ћемо наставити са организацијом традиционалног„Турнира у малом фудбалу“, ове године ће ово бити његово 47 издање. Турнир се одвија у неколико старосних категорија ( пионири, кадети, сениори и ветерани). Од прошле године у оквиру овог турнира уведена је и нова категорија такмичења, а то је турнир предузећа и јавних установа са подручја которварошке општине. Турнир ћемо уз подршку локалне самоуправе и спонзора наставити организовати и у наредном четворогодишњем периоду.

„Турнири у борилачким спортовима и тенису и стоном тенису“ – ЈУ „Центар за културу, спорт и информисање“ Котор Варош ће од 2015 године покренути у сарадњи са Стонотениским клубом „Котор Варош“, Тениским клубом, Џудо клубом „Младост“  и Карате клубом „Ипон“ турнире у овим спортовима. У плану је да турнири у прве двије године буду на општинском нивоу, а потом се прошире и на регионални ниво, а све са циљем промоције ових спортова и популаризације међу млађом популацијом.

„Избор најбољих спортиста општине Котор Варош“ – је спортски догађај који има традицију дугу 37 година, на којем се награђују најбољи спортисти, спортисткиње, екипе и спортски радници са подручја которварошке општине. Церемонија избора се организује уз богат културно – забавни програм и додјелу диплома и награда за најбоље у протеклој години. У предстојећем четворогодишњем циклусу ова активност ће се наставити реализовати уз обогаћивање садржаја саме манифестације и подизања на виши организациони ниво.

 ОБРАЗОВНА ДЈЕЛАТНОСТ

„Курсеви страних језика“ – У току је почетни курс њемачког језика за одрасле који траје  3 мјесеца. У наредном четворогодишњем периоду планирамо да организујемо напредни курс њемачког, као и почетне курсеве енглеског, талијанског и руског језика за дјецу и одрасле. Курсеви ће се одвијати према савременим методама, који су динамични, интерактивни и тематски занимљиви, и уз примјену најсавременијих конверзацијских техника анагажованог стручног особља.

ИНФОРМАТИВНА ДЈЕЛАТНОСТ

„Радио Републике Српске – Студио Котор Варош“ – У оквиру ЈУ „Центар за културу спорт и информисање“ Котор Варош функционише Радио студио Котор Варош, који  ради на фреквенцији РТРС-а, на 88 MHz и емитује сопствени програм четири сата дневно (8:00 до 12:00). Са руководством РТРС, вођени су преговори око склапања новог уговора, на основу којег би добили сагласност за емитовање још четири сата програма из которварошког студија. Сви потребни документи,  предати су РТРС-у. У току 2014. године очекујемо одговор Регулаторне агенције за комуникације.

„ТВ и радио дописништво“ – Од 2013. године ЈУ „Центар за културу спорт и информисање“ Котор Варош успоставило је мрежу ТВ дописништава с циљем промовисања свих сфера живота општине Котор Варош на медијском небу Републике Српске и Босне и Херцеговине. И у 2014. години је настављено са овом активношћу,  успостављена је сарадња са РТВ БН, РТВ К3, Слобомир телевизијом и ЕЛТА ТВ, чије ТВ станице свакодневно емитују ТВ прилоге из наше општине у продукцији телевизијског студија у Котор Варошу. До краја године је у плану остваривање медијске сарадње са још неколико ТВ и радио кућа.

„Интернет радио“ – Почетком 2015. године покренућемо интернет радио ЈУ „Центар за културу, спорт и информисање“ Котор Варош, чија ће главна мисија бити да посвети пажњу збивањима у локалној заједници, гдје би кроз своју програмску форму представљао сам Котор Варош кроз обухватање свих значајнијих дешавања на простору наше општине, те представљања Котор Вароша кроз важне историјске, културне и многе друге догађаје везане за нашу локалну заједницу. Програм интернет радија ће се базирати на разноврсним емисијама забавног карактера, наградним играма, комуникацији путем chata, музичким жељама и многим занимљивостима које ће бити искључиво у служби доброг расположења посвећен свим генерацијама.

WEB сајт“ – ЈУ „Центар за културу, спорт и информисање“ Котор Варош ће у оквиру пројекта „Стварање услова за развој културе на подручју општине Котор Варош“ (носиоци пројекта УНДП и Општина Котор Варош) израдити и покренути властити WEB сајт који ће бити концентрисан на рад и активности Центра, те на представљање најважнијих информација везаних за простор општине Котор Варош. Сајт ће предстаљати културне и спортске пројекте на локалном нивоу уз информисање грађана о свим културно – спортским активностима. У периоду од 2015 – 2017, радићемо на побољшању садржаја сајта уз кориштење најновијих WEB техника.

„Информациони систем „СИСТЕМ 48“ – СИСТЕМ 48 је успостављен у општинској управи Котор Вароши као ефикасан одговор на проблеме грађана и на располагању им је 24 часа дневно. Пројекат „СИСТЕМ 48“ имплементира ЈУ „Центар за културу и информисање Котор Варош“. Грађанима је за рјешавање њихових захтјева из надлежности општинских служби и јавних предузећа, која су у надлежности општине, у оквиру СИСТЕМА 48 довољан е-маил, смс порука или телефонски позив. Овај информациони систем успјешно дјелује више од годину и једини је овакав сервис грађана у БиХ. У периоду 2014 -2017 планирамо да „Систем 48“ прошири своје дјеловање, осим општинских служби и јавних предузећа, која су у надлежности општине и на друге установе и институције које су значајне за грађане општине Котор Варош.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *