Промовисана књига о знаменитим женама града Бања Луке

Пред великим бројем которварошких љубитеља писане ријечи, почетком седмице је у которварошкој Народној библиотеци, одржана промоција књиге „Бања Лука, ЗНАМЕНИТЕ ЖЕНЕ У ИСТОРИЈИ ГРАДА“. Књига је настала као резултат шестогодишњег рада групе аутора, на челу са др Биљаном Панић-Бабић, која је заједно са професором Жељком Савановићем, доц. др Тамаром Прибишев Белеслин и професорицом Емином Ђубо, говорила овој монографији.
„ Допринос жена у сфери здравства, просвјете, архитектуре, хуманитарног рада, културе и књижевно-публицистичког рада је веома заначајан, те је утицај жена неоправдано запостављен у историјским оквирима“, истакла је Панић-Бабић.
Књига је подијељена у двије цијелине, које убухватају временски период од 1494 до 1945 године, и садржи низ биографских података, анегдота, прича и фотографија, везаних за жене које су на различите начине биле везане за Бања Луку.
Почетне странице књиге посвећене су Шемси-кадуни, рођеној сестри Мехмед –паше Соколовића, док у овој монографији можете прочитати и легендарне приче о Харамбаши Мари, Сафикади, Анки Дракулић и о још много утицајних жена у прошлости града.
Филозофски и Филолошки факултет универзитета у Бања Луци су носиоци овог пројекта, а издавач ове монографије је Народна и универзитетска библиотека Републике Српске. В.Ђ.