Спорт

На подручју општине Котор Варош егзистира 10 спортских колектива, који се финансирају из буџета општине. Кроз историју гледано Котор Барош је увијек био спортски град а неколицина спортиста и спортских радника је направила изузетне каријере. Најстарији спортски колектив на подручју Котор Вароша је фудбалски клуб „Младост“, који тренутно окупља 140 чланова. Сениорски тим се тренутно такмичи у 4. лиги Републике Српске (Подручна лига ПФС Бања Лука) и у врху је табеле. Амбиције клуба су пласман у виши ранг такмичења и финансијска консолидација на свим нивоима. Вриједи напоменути значајне успјехе омладинског погона, односно школе фудбала, која се може похвалити освојеним бројним првим мјестима на домаћим и међународним турнирима.

sport01
Кошаркашки клуб „Младост“ је већ дуги низ година стабилан друголигаш Републике Српске који броји око 70 чланова. Своје мечеве играју у дворани СШЦ „Никола Тесла“, а први тим углавном чине млађи играчи пред којима је свијетла будућност. Тренери врло предано раде са омладинским погоном и за очекивати је да неко од Которварошких кошаркашких талената заблиста у будућности.
Рукометни клуб „Котор Варош“ је члан прве лиге Републике Српске. Последњих неколико сезона је редовно у врху табеле, а у текућем шампионату стручни штаб се углавном ослања на млађе снаге. Смјена генерација није оставила трага и са поносом можемо рећи да је овај колектив најуспјешнији на подручју општине када се узму у обзир резултати свих селекција.
Џудисти Которварошке Младости су истински колекционари медаља са великих такмичења. Предвођени искусним и признатим тренером Сејдом Татаром из године у годину показују континуитет у раду и остварењу врхунских резултата. Клуб броји 85 чланова у свим узрасним категоријама и такмичи се у лиги Џудо савеза Републике Српске.
Карате клуб „Ипон“ је најмасовнији спортски колектив на подручју општине са преко 250 чланова. Из ове бројности рађа се квалитет који је потврђен на бројним турнирима у Републици Српској и окружењу. Тренинзи овог колектива се одвијају у градској дворани, као и у салама основних школа на подручју цијеле општине.
КБС ФУЛ КОНТАКТ И КИК БОКС „ПАНТЕР постоји 15 година и може се похвалити да у својим редовима има свјетску првакињу Анастасију Новић, репрезентативку РС и БиХ. Ријеч је о клубу борилачких спортова у експанзији и све је већи број младих који долазе на тренинге и усвајају знања и вјештине фул контакта и кик бокса.
Шаховски клуб „Котор Варош“ је клуб са традицијом и активан је члан друге лиге Републике Српске. И поред бројних проблема са којима се сусрећу успјели су одржати континуитет у раду. Већ годинама одлични су организатори традиционалних турнира поводом Нове Године, Божића и Св.Саве, као и меморијалног турнира „Миленко Билбија“. Клуб броји 85 чланова, а посебно радује податак да је све већи број младих шахиста укључен у рад клуба, док се неколицина њих може похвалити освојеним турнирима у својим узрасним категоријама.
Клуб малог фудбала „Котор Варош“ постоји двије године и у том кратком временском периоду успјели су прескочити један ранг такмичења, тако да ће од наредне сезоне наступати у Првој лиги Републике Српске. Спој младости и искуства краси овај колектив који има амбициозне планове и у наредном периоду. Которварошки футсалери првенствене утакмице играју у градској дворани, а не запостављају ни рад са омладинским погоном на подручју цијеле општине. Тренутно броје око 70 чланова.
Стонотениски клуб „Котор Варош“ је један од најмлађих спортских колектива, који поред такмичења у лиги СТС Републике Српске учествује на бројним турнирма у РС и БиХ. Ентузијазам и максимална озбиљност у раду карактеришу овај колектив у чијем чланству тренутно има 30 стонотенисера. Такође, активни су у мјесним заједницама гдје организују турнире и такмичења и на тај начин селектирају играче за властити погон.
Најмлађи спортски колектив је одбојкашки клуб „Котор Варош“ који се углавном базира на рад са дјевојкама. Ријеч је о једином женском колективу пред којим су наступи у Другој лиги Републике Српске од наредне сезоне. У току године учествују на турнирима у БиХ, стичу неопходна искуства и на тај начин се припремају за искушења која им предстоје. У клубу тренутно тренира 60 дјевојака.

sport02