Aмброзијa задаје муке Которварошанима

Због појачаног цвјетања амброзије средином августа у которварошком Дому здравља „Свети Пантелејмон“ више је и пацијената са симптомима алергије. Свакодневно се љекарима јави пет-шест пацијената које мучи алергија. Амброзија је један од најопаснијих алергена, а упркос свим упозорењима  еколога и комуналне полиције, тешко се уништава.

Марија Марковић већ осам година муку мучи са алергијом на амброзију. Упркос лијековима, стање се каже погоршава.

– Алергија ми сваке године задаје све више проблема.  Највише ми се манифестује кроз натечене и црвене очи, а стезање у грлу је неподношљиво. Свакодневно морамо у болницу а често завршим у у Хитној  јер се плашим да ћу се угушити због отечених гласних жица – каже Марија Марковић.

Амброзија је један од најјачих алергена, а само 20 поленских честица у кубном метру ваздуха довољно је да изазове тешке алергије, што је три пута мање од броја честица других поленских биљака. Здравствене тегобе имају многи наши  суграђани.

У Дому здравља у Котор Варошу кажу да је број пацијената са симптомима алергије на амброзију у порасту. Симптоми су слични грипу, али без температуре, и јављају се сезонски. Постоје лијекови, као и савјети за обољеле.

– Обољелима се савјетује избјегавање боравка на отвореном у раним јутарњим и пријеподневним часовима, а провјетравање прострија треба да се обавља у послијеподневним часовима – поручују из Дома здравља.

Неуништавање амброзије у двориштима и на јавним површинама које контролише Комунална полиција и пољопривредна инспекција, кажњиво је по Правилнику о комуналном реду.