Апел власницима објеката да поднесу захтјев за једноставнију и јефтинију легализацију

Општина Kотор Варош поново је позвала грађане да искористе кратак рок који је преостао да уђу у процес легализације бесправно саграђених објеката по повољнијим условима него у редовној процедури. Рок за подношење захтјева за легализацију истиче 31. децембра, а још је неизвјесно да ли ће бити продужен период у којем ће објекте бити могуће легализовати по повољнијим условима и нижим цијенама.

Вршилац дужности начелника општинског Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Слободан Гелић каже да је тек посљедњих неколико дана повећан број захтјева за легализацију, али да то није задовољавајући ниво с обзиром на велики број бесправно саграђених објеката.

Позивам грађане да до краја године предају захтјев и уђу у процес легализације, који обављамо по до сада најповољнијим условима и уз најниже трошкове. Мој савјет им је да искористе ове погодности и ријеше веома важан проблем који имају. Ми ћемо им бити на располагању и максимално помоћи у том процесу. Већ сам прераспоредио пет службеника који су увијек на располагању и могу дати информације и помоћи у попуњавању захтјева и прибављању документације за легализацију“, истакао је Гелић.

На подручју општине Kотор Варош бесправно је саграђено више од 1.200 стамбених објеката, а у посљедње четири године поднесено је мање од 100 захтјева за легализацију. С обзиром да је бесправна градња проблем у цијелој РС усвојене су измјене Закона о уређењу простора и грађењу којим је поједностављен процес легализације и снижени трошкови које плаћају власници бесправно саграђених објеката.

Одређена је фиксна накнада која се плаћа за легализацију, а у поступку легализације нема плаћања ренте и накнаде за уређење грађевинског земљишта. За објекте површине до 100 метара квадратних фиксна накнада износи 100 марака, за објекте површине од 100 до 200 квадрата до 500, за објекте од 200 до 300 метара квадратних накнада је 1.000, а стамбено-пословни објекти од 300 до 400 квадрата могу се легализовати уз накнаду од 2.000 марака. Породице погинулих бораца и ратни војни инвалиди прве и друге категорије не плаћају ни фиксну накнаду, а власници су дужни да плате трошкове израде пројектне документације.

 

Извор: www.mojkotorvaros.com