БиХ међу најсиромашнијим земљама

Босна и Херцеговина је међу најсиромашнијим европским земљама, показује карта расподјеле богатства на Старом континенту аутора картографа Јакуб Мариан.

Према овој карти, објављеној на порталу јакубмарин.цом, Босна и Херцеговина има индеx богатства 8.9, што је далеко мање од индекса Словеније, Хрватске и Црне Горе.

Најбогатија земља у регији је Словенија, с индексом 42, слиједи је Хрватска (18) и Црна Гора (14).

Према овој карти Босна и Херцеговина је богатија од Албаније (8,4), Македоније (5,7), Србије (5,3).

siromastvo

Ипак, када се сагледају индекси развијених европских земаља, нарочито оних на западу, наш регион је прилично сиромашан, али је примат у сиромаштву узео крајни исток Европе.

Подаци приказани на карти утемељени су на анализи швицарске мултинационалне финансијске компаније “Цредит Суиссе”, која мјери богатство збрајањем вриједности финансијске и остале имовине те одузимањем вриједности дугова.

Објављена карта Европе приказује средњу вриједност тог богатства по одраслој особи у појединој држави изражену у америчким доларима.

Како је порталу Индеx појаснила економиста Ведрана Прибичевић, ову карту ипак треба узети “са зрном соли”.

Наиме, подаци нису потпуни за неке земље Европске уније. За неке од земаља ЕУ користи се рачуница базиран на укупним билансама домаћинстава, које биљеже што на одређени дан посједује домаћинство, односно што дугује, а за неке земље кориштени су подаци утемељени на финансијским билансама, у које је укључена само финансијска имовина. У укупне билансе домаћинстава укључено је све, па и некретнине, тумачи Прибичевић.

Бројке за бивше југословенске републике, које нису у ЕУ, треба узети с резервом јер се ради о процјенама утемељеним на подацима лошије квалитете, напомиње аутор карте. Што се пак тиче земаља чланица Европске уније, Хрватска је при самоме дну по богатству.

Исланд најбогатији, Украјина најсиромашнија

Држава с највећим богатством је Исланд, чије средње богатство износи 445.000 долара по одраслом становнику. Друге двије најбогатије државе су Швицарска и Луксембург, а иза њих слиједе Норвешка, Француска и Велика Британија.

Најсиромашније државе у Европи су Украјина и Бјелорусија, чије средње богатство износи по 100 и 900 долара по одраслом становнику.