Богоугодан призор у част Успења Пресвете Богородице – дјеца испунила которварошки храм

Которварошки Храм Рођења Пресвете Богородице био је препун на служењу свете Литургије на овај велики празник Успења Пресвете Богородице. Величанствен призор поред пуног храма који је многи измамио осмијех јесте мноштво малишана и бебица који су сједили испред олтара.

Свештеник, Дамир Врховац, служио је свету Литургију и причестио оне који су се припремили за причешће, и изразио је велико задовољство што је баш на данашњи велики празник мајке и дјеце у цркви било толико малишана.

Он је додао да у православним парохијама дјеца долазе у великом броју да би присуствовала литургији, јер учествују у евхаристији од самог крштења и понекад су једини који се причешћују. Закључак је једноставан: Црква без дјеце одумире, она је лишена једног свог дијела.

Српска православна црква данас прославља један од највећих празника Успеније Пресвете Богородице или Велику Госпојину празник је сјећање на дан њене смрти и Вазнесења у царство небеско.

„У Евангелију уочавамо повлашћени и посебни однос који везује Христа и дјецу: оваплотивши се Христос је био дијете. Тројица евангелиста, Матеј, Марко и Лука казују да је Исус сматрао дјецу за равноправне саговорнике, када захтјева од својих ученика да их пусте да долазе Њему „јер таквих је Царство Божије“ (Лк. 18, 16). На крају, управо дјеца ће га славити током Његовог уласка у Јерусалим“, рекао је отац Дамир.