Бојан Лазић примјер другима: Студент ЕТФ-а, ниже успјехе, помаже породицу.

Двадесетдвогодишњем Бојану Лазићу из села Брезичани, код Челинца, ништа није тешко па тако у исто вријеме ниже успјехе на Електротехничком факултету у Бањалуци и помаже родитељима у пословима попут пољопривреде како би успјешно издржавали домаћинство.

“У току семестра рано ујутро идем на предавања на факултет. Свакодневно путујем аутобусом 40 км у једном правцу. Након предавања и обавеза на факулету враћам се кући, гдје помажем родитељима у извршавању разних послова“, прича овај упорни младић.

“Мој отац Веселко је ратни војни инвалид и након повреде на раду у иностранству био је присиљен да се врати у родни крај”, прича Бојан.

“Помажем му да остваримо примања за кућни буџет, па се бавимо експлоатацијом шуме и извлачењем трупаца трактором, као и разним пољопривредним пословима“, каже Бојан, који је и у основној и средњој електротехничкој школи у Бањалуци био одличан ученик.

Овог студента треће године електротехничког факултета ништа не спречава да остварује завидне резултате, како у редовној настави на факултету тако и на престижним такмичењима из његове струке.

“На ‘Електријади’ у Будви ове године сам се такмичио из предмета анализа електроенергетских система и освојио сам треће мјесто као појединац, а моја екипа, коју чине три студента, била је друга”, каже овај вриједни студент електоенергетике, који с освојеним трећим мјестом на овом такмичењу спада у групу студената с најбољим оствареним успјехом, који су ове године представљали ЕТФ Бањалука на “Електријади”.

Иако код куће обавља разне пољопривредне послове и помаже оцу, како би обезбиједили што боље услове живота, то Бојана није спријечило да све испите полаже у року, али и да своје слободно вријеме искористи на најбољи начин.

“Учим и спремам се за испите већином у вечерњим сатима, а када је потребно и цијели викенд проведем учећи. Увијек се трудим да и поред многобројних обавеза нађем времена за дружење с пријатељима и дјевојком”, каже Бојан, који осим тога учествује и на фудбалским турнирима и рекреативно игра кошарку.

Осим што помаже оцу у разним пословима, Бојан често са сестрама Милицом и Весном прискочи у помоћ и мајци у домаћинству.

“Као што је потребна добра организација времена, веома важну улогу игра и воља за напредовањем, као и жеља за помоћ родитељима“, наглашава Бојан.

Електроенергетику је, појашњава, изабрао јер је имао велику жељу за проучавање и стицање нових знања из те области, као и жељу за напредовањем у том смјеру.

“Приликом уписа на факултет чуо сам да мали број студената, смјер електроенергетика, годишње дипломира, што ме још више мотивисало да упишем тај студијски програм”, тврди Бојан.

Младим људима савјетује да прате своје жеље, стварају радне навике те да увијек буду упорни и истрајни у остварењу својих циљева, пошто се на крају сваки труд исплати.

“Након што дипломирам планирам да потражим посао са задовољавајућим примањима за прикладан живот у нашој земљи у својој струци и наставим мастер студије. Ако у томе не успијем потражићу посао у иностранству”, каже Бојан.