CIK BiH ocijenio da je referendum o opozivu Dalibora Vučanovića bio nezakonit

KOTOR VAROŠ, 10. marta – Centralna izborna komisija BiH odlučila je danas da referendum o opozivu načelnika Kotor Varoša Dalibora Vučanovića nije sproveden u skladu sa zakonom.

Kako ”Glas Kotor Varoša” saznaje, odluka je donesena zbog nepravilnosti u toku sprovođenja referenduma, koji su pokrenuli SDS, SDA i PDP.

Time je CIK BiH praktično potvrdio navode Apelacionog vijeća Suda BiH o brojnim proceduralnim propustima, koji su pratili referendum.

Na odluku CIK-a moguća je žalba u roku od dva dana od dana njenog donošenja.

Predsjednik CIK-a Stjepan Mikić rekao je da je Sud u rješenju naveo da Komisija nije dovoljno pažnje obratila na birače koji glasaju putem pošte, a čiji su glasovi mogli da utiču na ishod referenduma o opozivu načelnika.

“Činjenica je da je komisija za provođenje opoziva načelnika Kotor Varoša 28. novembra dostavila pošti 1.070 koverata sa glasačkim materijalom od čega su neki otpremljeni istog dana, a veći dio tek 1. i 2. decembra, odnosno poslije referenduma održanog 30. novembra”, rekao je Mikić.

Llan CIK-a Suad Arnautović izjavio je da je žalba zasnovana na kašnjenju dostavljanja biračkog materijala biračima koji glasaju putem pošte, za šta je odgovorna Komisija za provođenje postupka opoziva.

“Međutim, činjenica je da ljudi koji su trebali da se izjasne nisu imali priliku”, zaključio je Arnautović.

Izvor: Glas Kotor Varoša