Данас 8. март – Међународни дан жена

Широм свијета данас се обиљежава Међународни дан жена, празник који слави достигнућа жена у свим сферама живота те наглашава њихову једнакоправност.

Међународни дан жена или 8. март обиљежава се од 1909. године, а зачет је у Сједињеним Америчким Државама на основу декларације коју је донијела Социјалистичка партија те земље.

Од 1975. Уједињене нације службено обиљежавају 8. март као Међународни дан жена, када се славе њихова достигнућа и доприноси у друштву, економији, привреди, људским правима…

Некада је 8. март представљао дан борбе, жене би излазиле на улице и јавно тражиле своја права.

Данас је овај празник нешто сасвим другачије, те се своди на поклањање цвијећа и других поклона. Жене можда законом имају загарантирана сва права, но у пракси је слика потпуно другачија. То је посебно изражено у неразвијеним или земљама у развоју.

У БиХ жена нема на руководећим позицијама у институцијама власти, као ни у јавним предузећима. Мање су плаћене и вишеструко дискриминисане на радним мјестима.

У многим случајевима немају право на породиљско одсуство, пријети им се отказом ако затрудне, а на тржишту рада немају једнаке шансе као и мушкарци.

Такођер, насиље над женама у нашој земљи посљедњих година је у порасту. Према подацима надлежних свака четврта жена је била изложена некој врсти насиља.

Управо због ових, али и многих других ствари које жену стављају у неравноправан положај, њихова борба ни данас није завршена.

Редакција портала Центар за културу, спорт и информисање жели вам сретан 8. март уз напомену да је сваки дан у години ваш дан, а овај нека буде само врхунац ваше среће, испуњености, здравља и успјеха.