Dijabetičarima zbog štednje ukinuta četiri besplatna lijeka

Stižu loše vijesti za dijabetičare. Četiri lijeka za dijabetes tipa dva nisu više na A listi, na kojoj su bili besplatni. Sada su prebačeni na listu B i moraće da se plaćaju.

Tako će Alogliptin, Sitagliptin, Vilagliptin i Linagliptin pacijenti, ubuduće, plaćati po pola sa Fondom ali će i dalje biti skupi.

Nezvanično, Alogliptin će koštati 37 maraka.

“Liječenje bolesti košta jako puno. Konkretno za te lijekove, mislim zavisi od propisane količine lijekova koji se trebaju koristiti, ide i količina trakica, to jest kontinuirano mjerenje šećera koje jako puno košta, a mi smo ograničeni sa brojem trakica koje dobijamo na recept. Tako da, sve ukupno liječenje i držanje pod kontrolom bolesti, jako puno košta”, kaže Vesna Zarić, predsjednik Udruženja osoba oboljelih od dijabetesa.

Koliko će, tačno, lijekovi ubuduće da koštaju, apotekari ne znaju, jer im iz Fonda zdravstvenog osiguranja još nije stiglo zvanično saopštenje. ATV-u iz Fonda stiže pisani odgovor, da su u pitanju uštede.

“Naime, riječ je o lijekovima od kojih se većina do ove godine i nalazili na listi B, ali su od januara prebačeni na listu A, jer se predviđalo da će njihovim stavljanjem na listu A doći do smanjenja propisivanja i potrošnje pojedinih drugih lijekova. Analiza je, međutim, pokazala da stavljanje ovih lijekova na listu A nije dovelo do smanjenja troškova te su iz tog razloga vraćeni na listu B”, saopštili su iz Fonda.

Neće to, kažu u Fondu, oboljelima predstavljati prevelik problem, jer je na listi A ostalo nekoliko besplatnih lijekova. Ni odlazak u Srbiju, gdje su lijekovi, generalno, jeftiniji nego kod nas, u ovom slučaju neće pomoći. “Sitagliptin” je tamo 80 maraka, a ostala tri nisu u prodaji.