Добро јутро чаршијо: Пројект менаџер

Луксузни “ауди А6” паркира се поред великог стада оваца, из њега излази краватиран лик у скупоцјеном одијелу и са лаптопом испод руке, прилази чобану и каже: “Ајде ако погодим колико имаш оваца да ми даш једно јагње?!” Гледа чобан у њега с подозрењем, загледа у онај лаптоп, али пристаје.

Пали краватирани лаптоп, укуцава неке координате, израчунава колику површину је заузело цијело стадо, потом колико квадрата заузима свака овца, полако објашњава чобану шта ради и на крају славодобитно каже: – Имаш тачно 746 оваца!

Слијеже чобан раменима и признаје да је то тачно, а краватирани одмјерава по стаду и пита га да ли може себи да изабере јагње. Нема чобан куда, клима главом, а овај већ затвара гепек, пошто је у њега већ стрпао оно што је изабрао.

Сјео он у ауто и хоће да крене, кад чобан проговори: “А ајде ако ја погодим шта си ти по занимању да ми вратиш оно што си узео?!”

Пристаје он, а чобан ни пет, ни шест, него: “Ти си пројект менаџер из неке странке?!” Избечио краватирани очи и пита га како је погодио?!

– Па лако?! Само ви дођете у лијепом одијелу и добрим аутом, снимите ситуацију, направите анализу и кажете ми оно што сам већ знао и од чега немам никакве користи, а при том ме обавезно оштетите бар за једно јагње. И на крају, само ви од 700 оваца можете да изаберете пса овчара!

У сваком вицу има истине која у ствари и насмије онога ко га слуша или прочита, али овај о пројект менаџеру буквално осликава профил оних што ничим заслужено сједе у институцијама и одлучују о судбинама обичних људи које у овом вицу симболично представља – чобан.

А шта у ствари раде силни пројект менаџери по Влади, министарствима, градовима, општинама, јавним предузећима и установама и за какав то посао примају високе плате? Која школа или факултет су потребни за то ласкаво звање и лагодну позицију? Какво искуство, знање и резултате мораш имати иза себе да би дошао у фотељу пројект менаџера?

Одговори су једноставни! Не раде ништа или на чистом српском језику – свирају оној ствари! Што се тиче стручне спреме, није уопште битно каква је диплома, није важно ни ако је куповна! А када је ријеч о знању, искуству и резултатима, битно је да зна предсједника странке и да има искуство у дисциплини “лези ‘љебе да те једем”, а резултате му свакако нико неће мјерити ни на новој функцији, камоли старој.

Нажалост и упркос томе што ће се обичан народ сигурно сложити са свим овим одговорима, оне за које је гласао до наредних избора апсолутно не интересује мишљење народа. На крају крајева, народ је смислио пословицу “неко се роди с вуном, неко с маказама”, а док год је оваца, чуј мене бирача, биће и маказа, пардон пројект менаџера.

Али, иако дјелује утопистички, јер политика и морал не иду руку под руку, било би морално када би они којима је народ поклонио повјерење и повјерио, рецимо фотељу начелника општине, престали да буду таоци бљутавих коалиционих договора, сујетних унутарстраначких поткусуривања или бестидних кумовских веза. На крају крајева, народ јесте гласао за обећане пројекте, али међу њима није био пројект менаџер!

Дарко Момић Чкаља