Годишње више од 5.000 новообољелих од рака

Малигне болести су међу водећим узроцима умирања становника Републике Српске, у којој се годишње региструје више од 5.000 новообољелих, рекла је Срни специјалиста социјалне медицине у Институту за јавно здравство Републике Српске Слађана Шиљак поводом 4. фебруара – Свјетског дана борбе против рака.

Слађана Шиљак каже да је у 2017. години 20,6 одсто свих смртних случајева било узроковано малигним болестима које су учесталије међу мушкарцима /12 одсто/, у односу на жене /8,6 одсто/.

Према њеним ријечима, у Републици Српској сваке године од посљедица ове тешке болести лијечи се више од 7.000 обољелих.

“Жене најчешће оболијевају од карцинома дојке 33,5 одсто, грлића материце 22,9 одсто, дебелог цријева и ректума 16,7 одсто, душника, бронхија и плућа 11,8 одсто и штитне жлијезде 11,4 одсто”, прецизирала је она.

Према њеним ријечима, код мушкараца је најучесталији карцином душника, бронхија и плућа 17,9 одсто, колона и ректума 12,9 одсто, простате 9,6 одсто, мокраћне бешике 6,5 одсто и желуца 5,6 одсто.

Она подсјећа да су ризични фактори за настанак малигних болести кориштење дувана, алкохола, гојазност и недостатак физичке активности.

Слађана Шиљак истиче да су здравствени систем и здравствени радници уложили много напора да буду препознати ризици за здравље међу становништвом Републике Српске и да буду редуковани.

Породична медицина, каже она, пружа основне информације и упутства пацијентима о превенцији и контроли незаразних болести, међу којима су знатно заступљене и малигне болести.

Она је рекла да су редовни прегледи, антропометријска мјерења, мјерења шећера и холестерола у крви основни параметри за дијагностику незаразних болести.

Специјалиста социјалне медицине у Институту за јавно здравство Српске истакла је да се у сврху превенције карцинома грлића материце препоручују редовни гинеколошки прегледи за жене од 25 до 60 година.

“За жене старије од 40 година препоручују се редовни мамографски прегледи, а за старије од 50 година прегледи столице на окултно крварење и дигиторектални прегледи у сврху раног откривања карцинома дебелог цријева и ректума”, каже Слађана Шиљак.