Институт за јавно здравство РС: У домове здравља стижу МРП вакцине

Вакцине против морбила, рубеоле и заушњака (МРП), којих у претходном периоду није било у појединим домовима здравља у Српској, требало би ових дана да стигну у ове установе, поручују из Института за јавно здравство РС.
Како тврде, несташица вакцине против тешких заразних болести у неким домовима здравља била је краткотрајна.

– Дошло је до кашњења у испоруци МРП вакцине од стране произвођача вакцина. Међутим, вакцине су достављене у Институт за јавно здравство крајем прошле седмице и домови здравља их преузимају према својим планираним потребама – каже начелник службе за епидемиологију Института за јавно здравство РС Нина Родић Вукмир.

У претходном периоду су, наиме, родитељи у Бањалуци добијали информацију у Центру за вакцинацију Дома здравља да не могу да вакцинишу предшколце, јер вакцине нема на стању.

Ова вакцина се, подсјећамо, по календару обавезне имунизације у РС, први пут даје са навршених 12 мјесеци живота, док се ревакцинација ради са шест година живота, а најчешће пред полазак дјетета у школу.
С обзиром да се радило о краткотрајној несташици, увјеравају у Институту, ни на који начин неће бити нарушен редослијед у обавезном календару вакцинације, нити ће заштита дјеце од ове три заразне болести против којих се вакцинишу бити доведена у питање.

Између осталог, МРП вакцина штити од заразне болести морбиле, чија епидемија је ове године захватила ФБиХ, а већина обољелих није вакцинисана.

У Републици Срској је од почетка године регистровано 68 обољелих од морбила, а највише их је старије од 30 година, подаци су ИЈЗ РС.