Јабука чува плућа и јача имунитет

ИЗРЕКА да једна јабука дневно чува здравље није без основа. Стручњаци су анализирали хемијски састав ове воћке и утврдили да су њене фитохемикалије средство против најмање три врсте карцинома – плућа, дебелог цријева и јетре.

Посебна студија показала је да они који једу пет или више јабука недељно имају здравија плућа од оних који их једу мање или их уопште не једу.

Јабуке су здраве и зато што олакшавају пробаву, а садрже и корисне материје које стимулишу имуни систем. Ово воће обилује многобројним витаминима и минералима, јабуковом, лимунском, мрављом киселином и природан је извор угљених хидрата.

Пектин или воћни желе јабуке ефикасно апсорбује воду и токсичне материје у цревима. На тај начин јабука елиминише отрове из организма. Ако се једе у комбинацији са другом храном, процес разградње може да траје неколико сати, тако да је савјет да се јабука поједе пола сата прије оброка или неколико сати послије.

Здравствене добробити јабуке су многобројне. Значајна је и због тога што спречава развој срчаних болести, регулише шећер у крви, побољшава вид и крвну слику, снижава притисак и спречава губитак тонуса мишића.

Јабука средње величине садржи 4,4 грама влакана. Ако се огули кора остаје свега 2,1 грама ових значајних хранљивих материја. То је разлог зашто је препоручљиво да се једе неољуштена јабука.

ЧАЈ ОД КОРЕ

СТУДИЈА спроведена на универзитету Корнел, показала је да једињење познато по имену терпен, које се налази у кори јабуке, може да спречи или убије постојеће ћелије рака у лабораторијским условима.

У практичној примени у ту сврху може да послужи чај од коре јабуке. Потребно је шака коре, од три до четири шоље воде, пола кашичице цимета, једна кашика меда и једна кашика лимуновог сока. У посуду ставите све састојке, осим меда, и кувајте око 15 минута. Процедите, додајте мед и уживајте у савршено здравом напитку.