Kotor Varoš: Osnovano društvo srpsko-ruskog prijateljstva „Zlatni prsten“

U Kotor varošu formirano društvo srpsko-ruskog prijateljstva “Zlatni prsten” koje će okupljati potomke Rusa, ali i rusofile u našem gradu.

Za predsjednika društva je imenovan profesor ruskog jezika u penziji Slobodan Tešić, a članovi Upravnog odbora  su Evelina Molčanov, Panto Bojić, Velibor Tepić, Predrag Tešić i Darko Gavrilović.

“Zlatni prsten” ima i počasnog člana – doktora filozofije i istoričara Konstantina Pavljuca iz Moskve, koji je bio specijalni gost na sjednici inicijativnog odbora za osnivanje društva.

Na ovoj sjednici dogovoreno je da se društvo bavi promocijom ruskog jezika, kulture, turizma, privrede, ali i promocijom Kotor Varoša i njegovih potencijala u Rusiji. Takođe je donesen i prijedlog da se radi na bratimljenju Kotor Varoša sa gradom Kostroma koji pripada ruskoj regiji Zlatni prsten.

Predrag Tešić je upoznao prisutne sa istorijatom Rusa u RS i o ruskoj regiji gradova muzeja oko Moskve po imenu Zlatni prsten.

„Naziv našeg društva simbolizuje čvrstu vezu i bratstvo Srba i Rusa, a ujedno i jednu od ruskih regija koja predstavlja istorijski, vjerski i turistički biser Rusije i obuhvata dvadesetak gradova“, istakao je Tešić.

Pavljuc je održao predavanje o temi “Srbi i Rusi – veza za budućnost”, na kom je rekao da su Rusi i Srbi istorijski prijatelji i braća.

„Veliki izazov je što mladi često nisu svjesni dubine tih odnosa, a bez tih istorijskih vrijednosti gubimo nacionalni identitet. Ako na istinskim vrijednostima koje su nas vijekovima držale zajedno budemo gradili odnose imamo perspektivu“, rekao je Pavljuc.