Которварошани обиљежили Свјетски дан здравља

Сваке године Свјетски дан здравља посвећен је одређеној здравственој теми с одабраним слоганом, ове године тај слоган је “ Побиједимо дијабетес“ . Тим поводом у просторијама Црвеног крста у Котор Варошу уприличен је бесплатан љекарски преглед за наше суграђане. До 12 часова прегледано је више од 50 Которварошана. Према ријечима докторице Сање Имамовић број обољелих од дијабетеса је у порасту у односу на претходне године.
,, Овом болешћу највише је захваћена популација средње животне доби, мада је у задње вријеме дијабетес дијагностификован и код популације млађе животне доби“ , рекла нам је др Имамовић. Према њеним ријечима превенција је у стварању здравих животних навика. Грађани треба да се сто више баве физичком активношћу, да уносе мање количине соли у организам а првенствено да воде рачуна о здравој исхрани.
,,Ову акцију организовао је Црвени крст у циљу информисања и стицања знања, формирања исправних ставова и понашања у вези са здрављем и правилним навикама у исхрани најшире популације, а посебно дјеце и младих. Данашњи бесплатан преглед обухватао је мјерење нивоа шећера у крви, контрола висине крвног притиска и израчунавање БМИ“ , рекао нам је предсједник Црвеног крста Војислав Главаш.
Бесплатни љекарски прегледи биће одржани и сутра у кругу фабрике ,,Спортек“ у циљу подизања свијести грађана да воде рачуна о свом здрављу током цијеле године а не само овај дан.