Монтажа филма Александра Јурића најбоља у Опатији

Которварошанин, Александар Јурић, награђен на “Либурниа филм фестивалу” у Опатији. Документарни филм “Зашто мама вазда плаче?“, који је награђен на на престижном “Либурниа филм фестивалу” у Опатији у Хрватској је студенсткси документарни филм студента режије Kармен Обрдаљ, док је монтажа дјело нашег Которварошанина, Александра Јурића, а сниматељ је Јана Вуковић.

Овај филм први пут је приказан у оквиру „Дукафеста“ у Бањој Луци у октобру 2019. године, а касније су сва приказивања била без публике због ситуације изазване вирусом корона. Филм је прије ових награда добио награду за најбољи студентски филм на „Мостар филм фестивалу“ прошле године гдје је такође приказан. Приказан је и на овогодишњем СФФ-у („Сарајево филм фестивалу“), те је сада на „Либурниа Филм Фестивалу“ добио награду за најбољу режију и најбољу монтажу.

Филм прати Ену, која открива љубавна писма њених родитеља. Дописивање је трајало док су били раздвојени у рату, на најбезнаднијем мјесту на свијету – зараћеној БиХ. Ена се путовањем у град из дјетињства, Пустоград, присјећа скоро немогуће љубави њених родитеља. Kада је почео рат у Мостару Енини родитељи, брачни пар различитих националности склањају се од рата из Мостара у Пустоград гдје Енин отац бива одведен у заробљеништво.Ена и њена мајка остају изгубљене саме у свијету. Живе у стрепњи не знајући да ли је њихов отац и муж мртав или жив. Шест мјесеци након одласка Ениног оца, Ена и мајка добијају прво писмо. Писмо долази неадресирано, непознатим путевима. Тада почиње њихово размјењивање писама, пролазе мјесеци када се не чују, док Ена и мајка све вријеме стрепе за његовим животом.

Филм је рађен у продукцији Академије умјетности универзитета у Бањој Луци чији је Јурић студент. До краја године документарни филм „Зашто мама вазда плаче?“ биће приказан на – FUSE experimental film festival, Kарловац – Star film Festival, Сисак Vision du Reel – STIFF Ријека Швицарска – 2 sides short film festival, Анкара (Турска) и – Olhares do Mediterraneo, Лисабон (Португал)Такође је био дио Media Library-a свјетски познатом фестивалу Висион Ду Реел у Швајцарској. „Управо смо завршили снимање још једног филма, овога пута кратког играног. Иста екипа је у питању Кармен, Јана и ја. И ускоро излази још један документарни филм који сам сâм радио“, рекао је Јурић.