Na Sarajevo biznis forumu pred investitorima idejno rešenje za žičaru Liplje-Hajdučke vode

Idejno rješenje projekta “Gondola Borje” biće predstavljeno na “Sarajevo biznis forumu”, koji počinje  u Sarajevu i važi za jedan od najvećih poslovnih skupova u BiH.

Idejni tvorac projekta je aktuelni vršilac dužnosti načelnika opštinskog Odjeljenja za privredu Predrag Tešić. Projekat je kotorvaroškoj javnosti predstavio u toku kampanje za prošlogodišnje lokalne izbore na kojima je bio kandidat za načelnika opštine Kotor Varoš.

– Nisam odustao od te ideje i u međuvremenu sam dodatno radio na njenom razrađivanju. To pokazuje da ovo nije bio samo alat za predizbornu kampanju i da se radi o ozbiljnom projektu za koji vjerujem da je realan. Kruna dosadašnjeg rada je da će biti prezentovan na veoma značajnom skupu kao što je “Sarajevo biznis forum” koji će i ove godine okupiti veliki broj investitora i poslovnih ljudi sa svih strana svijeta. Zahvaljujem Saši Popoviću i Branislavu Stojanoviću, koji su u ime Odjeljenja za privredu sve pripremili, te profesoru Vedranu Gavriću za brz prevod na engleski jezik – rekao je Tešić za MKV.

“Gondola Borje” jedan je od projekata koje je Tešić predstavio u svom predizbornom programu razvoja Kotor Varoša do 2020. godine. Projekat podrazumijeva postavljanje žičare koja će povezati Liplje i Hajdučke vode, a kao potencijalni investitori su označene opštine Kotor Varoš i Teslić, Vlada RS i privatni ulagači.

– Projekat je regionalnog karaktera, a od njega će najviše koristi imati mještani Liplja, Kotor Varoša i Teslića. Liplje bi ovim projektom postalo top turistička destinacija, a mještani bi mogli da pokrenu vlastiti biznis u oblasti turizma, trgovine, ugostiteljstva, poljoprivrede… Manastir Liplje bi postao još posjećeniji i bliže vjernicima, te bi mogao da proširi svoje kapacitete. Hajdučke vode bi postale još atraktivnija turistička destinacija gdje bi bilo zaposleno još više radnika, a korist bi imala i “Banja vrućica” i drugi kapaciteti u susjednom Tesliću – istakao je Tešić.

Dužina trase žičare je oko četiri kilometra, a povezala bi Liplje na nadmorskoj visini od 385 metara sa Hajdučkim vodama lociranim na 803 metra iznad nivoa mora.