Не јављајте са на ове позиве

Из компаније БХ Телецом су казали како су њихови корисници пријављивали непознате позиве из Словеније (позивни број +386) и Естоније (позивни број +372) те да су о томе информисали оператере у овим земљама, а свим корисницима су савјетовали да се не јављају на позиве како не би дошло до додатних трошкова.

Позиве су примили и корисници телеком оператера ХТ Еронет и м:тел у Босни и Херцеговини, а према ријечима стручњака, овакви позив спадају у покушај злоупотребе електронских комуникација и преваре корисника с циљем прикупљања личних информација или стварања неконтролисаних трошкова узвраћањем или јављањем на позиве.

Из Регулаторне агенције за комуникације у БиХ су казали да су упознати са злоупотребом телефонских услуга, како у свијету, тако и у БиХ те да заштиту корисника треба обезбиједити оператор.

– Како би се овај проблем ефикасније сузбио, битно је нагласити да крајњи корисник мора помоћи оператору, а на тај начин посредно и осталим корисницима, на начин да га обавијести о потенцијалном злонамјерном позиву. Тако ће оператор моћи блокирати позив и обавијестити остале кориснике о таквом дјеловању – казали су из РАК-а за Клиx.

Додали су да у складу са својим надлежностима обезбјеђују потребну подршку операторима да се овакви случајеви сузбијају.

Из м:тела су поручили да се њихови корисници не јављају на непознате позиве те да корисничким центрима пријаве бројеве који их позивају како би их оператор блокирао.

– Уколико постоје било какве недоумице, позиви и поруке с неуобичајених бројева, молимо кориснике да не остварују повратни позив и да се јаве нашој корисничкој подршци, како бисмо преузели даље кораке блокирања позива са спорних нумерација – казали су из м:тела.

Протеклих година корисници телеком оператера примали су позиве из Африке и других континената, а након пријава телеком оператери су блокирали узвратне позиве ка одређеним бројевима.