Недељко Гламочак: Дневном политиком власт скрива економску пропаст Републике Српске

Потпредсједник СДС и посланик те странке Народној скупштини Републике Српске Недељко Гламочак рекао је данас да је одлука Уставног суд БиХ да одбије као неосноване апелације о 1. марту и 25. новембру резултат политичких утицаја, а не права. Сматра да власт дневном политиком покушава да скрене пажњу с животних проблема грађана и економског суноврата у који води РС. Гламочак заједно са колегама из ПДП и НДП данас је предао интерпелацију предсједнику парламента, а која се односи на катастрофалну економску политику коју проводи влада Републике Српске.

Гламочак је истакао да је Уставни суд, одбијајући апелације посланика Народне скупштине, још једном потврдио своје политичке одлуке послије одлуке о 09. јануару, Дану Републике Српске.

Он је рекао да се подношењем апелација скреће пажња јавности са економских тема и животних питања, иако и питања о празницима треба рјешавати.
Одговарајући на питање новинара да ли је у вези с тим била добра одлука владајуће већине да поднесе апелацију Уставном суду „ако се унапријед знао исход“, Гламочак је рекао да свако сам треба да процијени какви ће бити ефекти подношења апелације и пресуде.

„Дневна политика ће, понављам, отићи у другом правцу од стварних животних проблема у Српској и БиХ“, додао је Гламочак.

Он је рекао да се „сходно исходу одлуке Уставног суда о 9. јануару могао очекивати овакав исход“.

Посланик ПДП-а Перица Бундало оцијенио је да је посљедња одлука Уставног суда БиХ очекивана и политичка.

„Уставни суд као највиша уставноправна инстанца у БиХ има двоструке аршине и у овом случају је имао потпуно другачији приступ у односу на одлуку поводом 9. јануара. Ово оставља дубоке посљедице по укупне односе у БиХ“, рекао је Бундало новинарима.

Он је истакао да је тиме изабрана неперспектива и неизвјесна будућност БиХ.

Одговарајући на питање новинара „да ли је праведно“ да се на дан обиљежавања трагедије у Сребреници, 11. јула, у Бањалуци одржи митинг подршке генералу Војске Републике Српске Ратку Младићу, Бундало је рекао да је БиХ огањ који неки увијек изнова потпирују и пале.

„Овој земљи треба много више разумијевања и уважавања. Све што је на трагу другачијих настојања није добро по будућност свих грађана у БиХ. Нисам за распиривање емоција, призивање сукоба и свађа“, додао је Бундало.

Гламочак, Бундало и посланица НДП предали су предсједнику Народне скупштине РС Недељку Чубриловићу интерпелацију о раду Владе Српске.

Интерпелацијом тражи се да се Влада РС у року од 60 дана достави одговор на 22 постављена питања, а која се односе на економски суноврат РС, као и њено упадање у дужничко ропство због прекомјерног задужења.

Ово је прва од пет интерпелација које ће бити поднесене. Прва се односи на катастрофалну економску политику Владе РС, док се остале четири односе на јавна предузећа, криминал и корупцију, здравство и пензијски систем и демографску катастрофу.

(БН/Срна)