Obilježeno 25 godina 2. Bataljona 22. Pješadijske brigade VRS

Dvadesetpet godina od formiranja Drugog bataljona 22. Pješadijske brigade Vojske Republike Srpske /VRS/ obilježeno je juče služenjem parastosa, prisluživanjem svijeća i polaganjem vijenaca na spomen-obilježja poginulim borcima u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu u Kotor Varošu, Maslovarama i Serdarima, kao i na mjestu stradanja 14 srpskih boraca u Vigošti.

Arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić i paroh vrbanjački Mirko Batar služili su u Crkvi Svetog Proroka Ilije u Vrbanjcima parastos za 99 boraca Drugog bataljona koji su za Republiku Srpsku položili najveću žrtvu – svoj život.

„Sjećanjem na svoje saborce, koji su u temelje Republike Srpske ugradili ono najvrednije, pokazujete vaše jedinstvo i odlučnost zbog čega je ovaj bataljon dostojan poštovanja i divljenja“, istakao je Narić.

Obilježavanje jubileja završeno je predajom raporta prvom komandantu Slobodanu Župljaninu od strane njegovog nasljednika Aleksandra Saše Petrovića i postrojavanjem jedinica.

„U odbrani slobode i dostojanstva srpskog naroda Drugi bataljon je najveći doprinos dao u očuvanju Republike Srpske na platou planine Vlašić, na kojem je boravio najveći dio rata. Obaveza svih nas je da prenesemo istinu o otadžbinskom ratu na mlađe naraštaje i buduća pokoljenja“, naglasio je Petrović i dodao da je Drugi bataljon dva puta proglašavan za najbolji bataljon 1. Krajiškog korpusa VRS.

Poslije 25 godina, bivši saborci su stali u isti stroj u prisustvu prvog komandanta Slobodana Župljanina.

„Stvorivši Republiku Srpsku i sačuvavši slobodu na ovom nemirnom prostoru, sačuvali smo dostojanstvo i naš identitet. To postignuće je veliko i nemjerljivo i izaziva poštovanje“, rekao je Župljanin.

Teških trenutaka, pričaju borci, bilo je mnogo, a sloboda je ono najvrednije što je izvojevano.

„Prije četvrt vijeka stvoren snažan i jedinstven bataljon, koji je izdržao brojne napade i u teškim godinama rata odbranio Kneževo i Kotor Varoš i dao ogroman doprinos stvaranju Republike Srpske“, poručio je pripadnik Drugog bataljona Mićo Novaković.

Blizu 200 okupljenih boraca Drugog bataljona je na zajedničkom druženju nastavilo da evocira uspomene na ratne dane, njegujući duh zajedništva koji će biti nastavljen i narednih godina.