Обиљежено 25 година од формирања Которварошке бригаде

Служењем парастоса у Храму Рођења Пресвете Богородице и полагањем вијенаца на спомен-обиљежје погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата јуче је обиљежено четврт вијека од оснивања 1. Лаке которварошке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске.

Вијенце су положиле делегације команде Которварошке бригаде на челу са ратним командантом Војином Убипарипом, општинске Борачке организације и општине Котор Варош.

На Свечаној академији уприличеној поводом једног од најважнијих датума у новијој историји Котор Вароша ратни командант Војин Убипарип је истакао да ова бригада заслужује да буде најважнији дио сјећања на вријеме када се оружјем бранила слобода.

Которварошка лака пјешадијска бригада је имала изузетан значај у судбоносним временима, јер је заштитила српски народ и помогла стварању Републике Српске, а настала је из потребе српског народа за одбраном“, рекао је Убипарип.

Предсједник општинске Борачке организације Госто Тривуновић је подсјетио присутне саборце да је 109 припадника Которварошке бригаде погинуло у одбрамбено-отаџбинском рату, а 363 борца су теже или лакше рањена.

Да није било њих данас не би живјели у слободи коју имамо. Увијек смо као приоритет стављали борбу за статус оних који су учествовали у рату, чинећи све да борцима и другима из борачке популације омогућимо стабилност, посебно изградњом стамбених објеката“, нагласио је Тривуновић.

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан је одао велику захвалност борцима Которварошке бригаде, јер нису штедјели своје животе да би сачували највеће светиње без којих један народ не може трајати, а то су држава и слобода.

Ми данас не говоримо о слави оружја, већ се искључиво слави слобода, која је предуслов свега и без које нема будућности на овом простору“, истакао је Сакан и додао да се никада не смију заборавити они који су уградили себе у гранични камен отаџбине или су на било који начин оставили дјело за нове генерације..

Ратни пут Которварошке бригаде је био трновит и тежак. Дијелови јединица као и комплетна бригада је учествовала на которварошком, влашићком, посавском, маглајском и теслићком ратишту, речено је на данашњој Свечаној академији.

У забавном дијелу програма наступили су Дјевојачки ансамбл и мушка група „Жубор“, те рецитаторке Јелена Марковић и Софија Ковачевић.

(Izvor: оpstinakotorvaros.com)