Od danas jeftiniji lijekovi, neki čak i za 50 %

Od danas na snagu i zvanično stupa novi pravilnik o cijeni lijekova u BiH. U Agenciji za lijekove navode, da će pojedini lijekovi pojeftiniti za više od 50 posto. U banjalučkoj apoteci “Anafarm” potvrdili su  da su dobili novi cjenovnik, i da će od danas početi usaglašavanje cijena.

Novim pravilnikom, cijene nekih od najprodavanijih lijekova biće znatno niže.

“Mi koji ažurno radimo svoj posao, pripremamo se već mjesec dana za predstojeće pojeftinjenje lijekova. To se uglavnom odnsoi na lijekove proizvođača sa prostora bivše Jugoslavije koji su odobrili nivelisanje na postojeće lagere apoteka. Tako da već pacijenti imaju lijekove po nižim cijenama”, istakla je Ana Golić Jelić, rukovodilac ove apoteke.

Građani, koji su godinama čekali ovu odluku, ipak nisu u potpunosti zadovoljni. Očekivali su znatnija pojeftinjenja. Kažu, cijene lijekova i nakon pojeftinjenja, biće znatno veće u odnosu na Srbiju.

Farmaceutska industrija do sada je sama diktirala cijene lijekova u BiH.

Po ugledu na zemlje u okuženju, maksimalne veleprodajne cijene lijekova sada su određene novim Pravilnikom.

“Maloprodajna marža je ona marža koju zaračunavaju apoteke i koja se dodaje na veleprodajnu cijenu lijeka. Ona je diktirana od strane jednog i drugog entiteta, u Republici Srspkoj se kreće u rasponu od 0 do 20% u FBIH od 0 do 25%””, kaže Biljana Tubić, pomoćnik direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Smanjenjem cijena lijekova olakšanje će osjetiti i Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Troškovi za lijekove koje oni finansiraju trebalo bi da budu manji za oko osam odsto.