Одржана Светосавска академија

СПКД  „Просвјета“ Котор Варош организовало је вечерас двадесет шесту  Светосавску академију  у которварошкој кино-сали.

Бесједу је говорио Дамјан Тешић, студент богословског факултета „Свети Василије Острошки“ Универзитета у Источном Сарајеву који је истакао да дјела Светог Саве, великог српског просветитеља и првог српског архиепископа,  остају до данашњег дана и указују нам да морамо ићи путем Светосавља.

„Све што нас је учио Свети Сава и чему нас учи наша православна вјера је прожето божанском свјетлошћу и истином и у њој нема ни једне мрље ни боре. Свети Сава нас је учио да идемо уским путем који води у живот вјечни,а то је јеванђелски пут, пут љубави према Богу и љубави према ближњима“, рекао је Тешић.

Светосавску химну, којом је отворена академија,извеле су чланице ансамбла „Жубор“ , а пригодан програм извели су и чланови КУД „Брио-Рудар“ Масловаре, чланови драмске секције СПКД „Просвјета“ Котор Варош и малишани Дјечијег вртића „Лариса Шугић“.

Светосавске свечаности преносе поруке Светог Саве, великог ствараоца, градитеља школа, цркава, законика наше вјере. Свети Сава се сматра једним од најзначајнијих личности српске историје и оснивачем српске цркве која га слави као свеца.