Одржано предавање на тему „Алкохол и млади возачи“

У которварошком Средњошколском центру /СШЦ/ „Никола Тесла“ данас је организовано предавање на тему „Алкохол и млади возачи“.

Том приликом ученици завршних разреда средње школе имали су прилику да усвоје нова знања о утицају алкохола приликом вожње и испробају симулацију алкохолисаног стања помоћу „пијаних наочара“.

Ученицима је презентован и филм „Живот послије живота“, који говори о животу људи који су се повриједили у саобраћајној незгоди и доживјели одрђени степен инвалидности.

Представник Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Никола Торбица је током предавања ученицима истакао да се кампањом „Нити једна чаша прије вожње“ жели пробудити свијест грађана и смањи број оних који возе под утицајем алкохола.

„Ово је период слава, период празника, када се по обичају код нас више конзумира алкохол. Већ са 0.5 промила алкохола у крви или са двије чашице пића ризик од настанка сабраћајне незгоде је два пута већи у односу на оно када нисте конзумирали алкохол“, поручио је Торбица.

По његовим ријечима један од циљева кампање је и преношење информација о утицају алкохола на способности возача, ефеката алкохола на понашање возача, грешкама које праве алкохолисани возачи и сл.

„Кампањом се шаље порука и широј јавности да је вожња под утицајем алкохола друштвено неприхватљиво понашање“, закључио је Торбица.

Кампања ће се спроводити у читавој Републици Српској, све до 31. јануара 2019. године, а осим у Котор Варошу предавања ће бити одржана у Градишци, Модричи и још неколико средњих школа широм Републике Српске.