Огромно интересовање за Богојављенско пливање

На ријеци Врбањи испод моста у насељу Котор по трећи пут одржаће се пливање за Часни крст у оквиру прославе и обиљежавања једног од највећих хришћанских празника – Богојављења.

Традиционална манифестација биће одржана у суботу, 19. јануара, са почетком у 11.45 часова, док ће свечана литија кренути у 11.00 часова из порте храма Рођења Пресвете Богородице.

„Желим да истакнем да су наши грађани поносни на ову манифестацију која је од 2017. године попримила велику масовност и традиционални карактер. Потрудићемо се као и увијек да све протекне како треба, и да „Богојављење 2019“ остане у најљепшем сјећању нашим храбрим пливачима и грађанима“, истакао је начелник општине Котор Варош Зденко Сакан.

„Као и претходних година интересовање је велико, доста пливача који су претходних година учествовали на пливању поново су изразили жељу да учествују у овом витешком такмичењу. Пошто Богојављење пада у суботу очекујемо рекордан број пливача и посјетилаца“, поручили су из Удружења за промоцију и значај спортске рекреације.

Пријаве трају до петка, када ће пливачи на обавезан љекарски преглед у Дом здравља „Свети Пантелејмон“. Учесници могу бити пунољетне особе, док ће млађи од 16 година моћи да пливају само уз потпис/сагласност родитеља.

„Празник је оно што је и мене мотивисало да пливам претходних, па и ове године. Заиста је невјероватна част пливати у свом граду тим поводом“, поручио је прошлогодишњи побједник Бојан Максимовић.

Најстарији учесник на прошлогодишњем пливању за Часни крст Хаџи Боро Станковић и ове године ће бити дио истинског спектакла.

„Осим вјерских убјеђења, који су примарни тог дана, морам признати да волим и осјећај подизања адреналина у тренуцима прије уласка у воду“, објашњава Станковић.

Сви учесници ће добити мајицу као успомену на овај догађај, а након трке обезбијеђен је и ручак за такмичаре уз пригодно дружење. Побједник добија златни дукат, дар Алексе Вучановића, умјетничку слику Бранка Русмира, заставе Републике Српске и Војске Републике Српске, а которварошки привредници су обезбиједили и робне награде за најбољег, најмлађег и најстаријег пливача.

Сви посјетиоци ће моћи да уз кувано вино дегустирају и разна пецива и пекарске производе.