Опозиција тражи одговорност за дешавања на сједници Народне скупштине

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица поручио је вечерас да постоје аргументи да је посљедња сједница Народне скупштине Републике Српске, којој нису присуствовали посланици опозиције, била нелегална и незаконита и да ће због свих дешавања бити затражена одговорност.

Говедарица је на скупу у Бањалуци названом “скупштина народа”, који је организовао Савез за промјене, рекао да је да ће се званично обратити предсједнику Народне скупштине Недељку Чубриловићу и министру унутрашњих послова Српске Драгану Лукачу да би добили образложење ко је довео у парламент полицију “наоружану бојевом муницијом”.

“Хоћемо да Република Српска буде земља у којој владају закони, а не земља у којој владају људи који не поштују законе”, навео је Говедарица.

Предсједник НДП-а Драган Чавић рекао је да парламентарна већина у Народној скупштини Српске покушава да пласира у јавност стереотип да “има све”, додајући да немају право они који тврде да “број руку одређује поштивање закона”.

“Нема везе колико скупштинска већина броји посланика. Чак и да их је 83, сви они морају поштивати Устав и законе Српске и нема право нико да, кријући се иза броја руку, крши законе, Устав и Пословник Народне скупштине”, нагласио је Чавић.

Он је навео да консолидовани извјештај о извршењу буџета јавног сектора Републике Српске из године у годину идентификује исте слабости, али и неке нове.

“Овај посљедњи ревизорски извјештај констатовао је да одређене ствари нису у складу са законом и зато га је требало уклонити. Ми више немамо ниједну независну институцију и оног тренутка када се ревизорима утјера страх, угрожена је имовина свих”, рекао је Чавић.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да је одржавање “скупштине народа” најбољи показатељ да “грађани хоће истину” и прилика да народни посланици искористе демократско право да у контакту са грађанима кажу гдје је данас Српска, зашто су били онемогућени да у Народној скупштини говоре о животним питањима за Републику Српску и свемо што је Српску довело у веома лошу позицију.

Он је додао да су представници Савеза за промјене одлучили да вечерас грађанима Бањалуке покажу да на овај начин “чувају и штите Републику Српску од власти која је “урушава, напада и угрожава елементарна права грађана”.

“Ово је празник демократије, ово је велика побједа дигнитета и достојанства Српске. Ово је најбољи показатељ да смо на добром путу”, рекао је Бореновић и најавио да ће се у наредном периоду оваква дешавања организовати у цијелој Републици Српској.

Вечерашњом скупу у Бањалуци, осим лидера опозиционих странака, већег броја опозиционих посланика у Народној скупштини Српске, српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића и замјеника предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Младена Босића, присуствовали су и грађани.

СРНА