Opština Kotor Varoš dobila potvrdu o sertifikaciji

Direktor Privredne komore Republike Srpske Dragica Ristić uručila je juče načelniku opštine Kotor Varoš potvrdu o ispunjenosti kriterijuma programa sertifikacije gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem.

Dobijanje sertifikata je svojevrsna potvrda da je opština Kotor Varoš u svakom trenutku na raspolaganju lokalnoj poslovnoj zajednici i potencijalnim inostranim investitorima te da se učinio maksimum na uklanjanju postojećih administrativnih barijera u poslovanju.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan je istakao da je ulazak u proces sertifikacije predstavljao kako izazov tako i potrebu da opština izvrši svojevrsnu inventuru vlastitih potencijala i sposobnosti da privuče strane investitore i naravno da ohrabri domaće privrednike.

Privreda Kotor Varoša je tradicionalno usmjerena ka obućarskoj i mašinskoj industriji i u te dvije oblasti imamo respektabilna privredna društva koja zaslužuju ne samo pažnju opštinske uprave već i šire društvene zajednice“, rekao je Sakan.

On je dodao da su kotorvaroški privrednici svojevrsni ambasadori dobre privredne aktivnosti i na osnovu njihovog rada opštinu Kotor Varoš potencijalni investitori mogu prepoznati kao sredinu sa kvalitenim poslovnim ambijentom.

Bez saradnje i podrške institucija RS i BiH lokalne zajednice ne mogu na adekvatan način odgovoriti svim izazovima kojima su izložene, ali uz dobru saradnju mogu uraditi i više nego što su i same planirale. Jedni drugima moramo biti i podrška i podsticaj da uvijek možemo i bolje i više“, zaključio je Sakan.

Potpisivanju ugovora o sprovođenju procesa sertifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u Jugoistočnoj Evropi /BFC SEE/ sa predstavnicima Novog Grada, Prnjavora i Broda, kao i resertifikaciji lokalnih samouprava sa povoljnim poslovnim okruženjem sa predstavnicima Banjaluke i Bijeljine, te uručenju potvrde o sertifikaciji opštini Kotor Varoš prisustvovali su ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić.

Ovom prilikom održana je panel-diskusija „Uslovi poslovanja i investicije – Primjeri dobre dobre prakse u sertifikovanim lokalnim samoupravama“. S.P.