Opština Kotor Varoš ima veliki potencijal za privalačenje stranih investitora

Direktor Agencije za unaprijeđenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić razgovarao je sa delagacijom Opštine Kotor Varoš, i to, Mladenom Trivunovićem, zamjenikom načelnika, Slobodanom Jurićem, direktorom Komunalnog poduzeća „Bobas“, i Nedeljkom Glamočakom, poslanikom u Narodnoj skupštini RS, o mogućnostima saradnje na prikupljanju investicionih projekata kojima raspolaže Opština, njihovom prezentovanju stranim investitorima, kao i o trenutnoj situaciji kada je riječ o stranim kompanijama koje posluju na ovom području.

Kotor Varoš je poznat po kožarsko-prerađivačkoj, mеtаlo i drvоprеrаđivаčkoj industriјi u kojima posluju značajne kompanije iz Italije, Austrije, Hrvatske, kao i domaće kompanije koje zapošljavaju veliki broj radnika. 50% površine predstavlja poljoprivredno zemljište i šumsko zemljište, te stoga pružaju i velike mogućnosti za investitore u ovim oblastima, uz značajnu podršku opštinske administracije u smislu pribavljanja potrebne dokumentacije i odgode plaćanja određenih naknada.

„Na sastanku je bilo riječi o elektrifikacije seoskih područja, izgradnji vodovoda u Zabrđu, mini-hidroelektranama, rešavanju problema deponovanja otpada, punionici vode i izgradnji energane. Imamo pripremljeno nekoliko projekata a neki od ovih projekata su uvršteni u listu prioriteta koje ova agencija nudi stranim investitorima“ – rekao je Mladen Trivunović, zamjenik načelnika opštine Kotor Varoš.

Pored FIPA-e Trivunović, Jurić i Glamočak su posjetili i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa na čijem se čelu nalazi Mirko Šarović, kojem su prezentovani projekti iz oblasti kulture i obrazovanja i projekat prečistača na rijeci Vrbanji.