Оружани лист доступан и психичким болесницима

Приликом замјене истеклог оружног листа, за власнике оружја за личну безбједност није потребно прилагати увјерење о физичкој и душевној способности од надлежне здравствене установе, за набављање, држање и ношење оружја и муниције, потврђено је у МУП-у РС, док стручњаци сматрају да би лица која имају оружје на систематске прегледе требало да иду најмање једном годишње.

„Оружни лист за оружје за личну безбједност издаје се на рок важења од десет година, а за лица старија од 65 година трајно“, истичу у МУП-у.

Александар Милић, психолог из Бањалуке, казао је да је за ношење и посједовање оружја неопходно посједовати потврду о физичкој и душевној способности.

„Људи су изложени најразличитијим промјенама душевног стања и то под различитим факторима и зато је потребно да лица која посједују и носе оружје прегледе обављају барем једном годишње“, нагласио је Милић за.

Према његовим ријечима, оваква ситуација је веома опасна и може довести до самоубистава, убистава и разних других нежељених посљедица.

„Промјене код човјека, као живог организма, су константе и ношење и посједовање оружја без љекарске потврде је дословно посједовање оружја без икакве контроле“, упозорио је Милић.

Јадранка Станковић, специјалиста психијатрије из Приједора, казала је да је овакво правило веома лоше за цијело друштво.

„Психичко стање свих нас се врло брзо мијења и мислим да би требало радити на формирању базе података, јер људи који, када дођу на тај преглед способности за посједовање оружја, знали су да не донесу здравствени картон и да дају лажне податке. Онда ми, уколико приликом прегледа препознамо неког од наших пацијената, то ограничимо“, наглашава Станковићева.

Она додаје да ово значи да ће можда неко ко је душевно болестан моћи носити и посједовати оружје.

Лица која имају оружје би, сматра Станковићева, требало често да се контролишу те да постоји база података како би, како каже, љекар могао да приступи њиховом здравственом картону и провјери њихово здравствено стање.

Упозорила је да лица преко 65 година, којима се оружни лист издаје трајно, чешће оболијевају од можданих удара и деменције те да таква обољења јако утичу на тест реалности.

„Ако неко не тестира реалност нормално, како онда може да одлучи када треба да употријеби оружје, а када не“, упозорила је Станковићева.

У МУП-у РС навели су да су посланици уложили амандман који је прихваћен, а којим се олакшава поступак замјене оружног листа којем је истекао рок важења за власнике оружја за личну безбједност.

„На овај начин, власници оружја за личну безбједност су ослобођени плаћања љекарског прегледа, а сами трошкови замјене оружног листа ће бити знатно смањени“, наводе у МУП-у и додају да ће се власници оружја за личну безбједност, на овај начин, додатно стимулисати на легализацију оружја, што је, како кажу, сама сврха Закона о оружју и муницији РС.

Подсјетили су да је за замјену истеклог оружног листа уз захтјев за замјену, неопходно приложити и доказ о уплати таксе од 50 КМ у ову сврху, увјерење о некажњавању те увјерење о невођењу кривичног поступка пред судовима у РС и БиХ.