Острво у Европи које двапут годишње мијења државу

У покрајини Баскији, између сјеверног шпанског града Ируна и југозападног француског града Хендаје, протиче ријека Бидасоа. У средини ријеке, која раздваја Шпанију и Француску, налази се териториј с посебним статусом – Острво фазана.

Острво фазана је кондоминиј, земља којом заједнички управљају двије државе. Колико је познато, најмањи је и најстарији териториј с таквим статусом. Његових 5.000 квадратних метара шест мјесеци у години припада Шпанији, шест Француској.

Пролазници га могу видјети с обје стране обале Бидасое – удаљен је свега 50 метара од француске и исто толико од шпанске ријечне обале.

Острво је ненастањено и не може се посјетити. Једино војници из шпанског града Сан Себастиана и француског града Баyоннеа могу му приступити како би га одржавали док је под њиховом јурисдикцијом.

“Захтијева мало пажње”, рекао је командант Рафаел Преито шпанским новинама Ел Паис. Он је управљао отстрвом до 31. јула и предаје Французима на идућих шест мјесеци.

“Људи поштују острво и правила, нико не покушава пријећи. Понекад је ниво воде толико низак да се готово може пропјешачити до њега. Ми обично прелазимо сваких пет дана како би смо обавили рутинско одржавање”, каже.

Мјесто мира

На острву нема споменика, осим једне плоче која подсјећа на његово мјесто у историји. На том мјесту је потписана Пиренејска повеља 7. новембра 1659. чиме је завршио сукоб започет током разорног Тридесетогодишњег рата.

С обзиром на то да статус територија раније није био дефинисан, једном од клаузула Повеље проглашен је дјељивим, неутралним територијем. Симболизира мир и сарадњу између Француске и Шпаније.

Од тада је неколико краљевских вјенчања ондје одржано, али и размјене затвореника.

Острво је дуго времена остало мирно подручје. Посљедњи пут је тај мир нарушен 1974. када је неколико чланова баскијске оружане сепаратистичке групе ЕТА-е покушало пријећи границу. Ухапсила их је шпанска полиција поред острва. Операција је завршила убиством једног полицајца и једног милитанта.

Заговорници стварања државе Баскије, на сјеверу Шпаније и југозападу Француске, сматрају како ондје не би требала бити никаква граница јер је то домовина Баска. Највеће опасност за острво вјеројатно је била могућност његовог нестанка. Површина му се вијековима смањивала због ерозије. Али се двије државе договориле заједничке радове на његову учвршћивању, што се показало успјешним. Данас је дуг 215 и широк 38 метара.

“У очи ми упада да на Острву фазана уопште нема фазана, жалио се француски писац Витор Иго током посјете 1843. године.

“Била је ондје једна крава и три патке, вјеројатно унајмљене како би за посјетитеље играле улогу фазана”, навео је Иго.

(Хина)