Парламент прекинут, наставак данас

Скупштински Колегијум постигао је договор синоћ о прекиду засједање парламента уз најаву да ће наставак бити одржан данас, у подне. Прије наставка скупштинског засједања одржаће се поново Колегиј на коме ће се знати да ли ће и када се водити расправа о ревизорским извјештајима.
До прекида у раду парламента је дошло након што су посланици опозиције запријетили да ће физички спријечити рад парламента због непоштовања закона и устава, након чега су „заузели“ у скупштинској сали простор гдје је мјесто руководства НСРС.

“Нећемо дозволити да се рад Скупштине одржава на овај начин све док се не буде поштовали закони и док на дневни ред не ставите извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора РС. На најбруталнији начин сте онемогућили да расправљамо о том, једном од кључних документа – ревизорском извјештају“, рекао је вечерас посланик НДП-а Драган Чавић.

Након тога су заузели простор на којем је скупштинско руководство, намјеравајући блокирати рад парламента.

Ипак, након сједнице колегија, одлучено је да се сједница за вечерас прекине.

Посланик СДС-а Вукота Говедарица је рекао да је ово одговор “на насиље које трпе у парламенту, те да траже поштовање устава и закона” и док њихови захтјеви не буду испуњени неће бити парламента.

 

“Не може више да буде нормалног колосјека, јер ова парламентрна већина не размишља својом, већ главом једног човјека“, утврдио је Говедарица у изјави новинарима наводећи да ће опозиција исцрпити све уставне могућности да се спријечи кршење закона.

И посланик ПДП-а Бранислав Бореновић је рекао да је бесмислено учествовати у раду парламента који доносе одлуке које се не објављују у “Службеном гласнику”.

“Или се вратите парламентарној демократији у складу с уставом и законом или сједница парламента неће бити“, рекао је Бореновић истичући да „на овај начин штите грађане и РС“.

Разлог за незадовољство опозиције је повлачење с дневног реда извјештаја Главне службе за ревизију јавног сектора о консолидованом извјештају о извршењу буџета у 2016.