Почео Додиков обрачун са активистима покрета “Правда за Давида“

Активисти покрета Правда за Давида трпе притиске на послу, а однедавно им одређују премјештаје на радна мјеста у другим градовима.

У Републици Српској данас се тешко плаћа грађански активизам и отворена подршка породици Драгичевић која седам мјесеци на Тргу Крајине у Бањалуци тражи истину о смрти свог сина и правду за оне који су организовали и починили злочин.

Нема сумње да се снимци са камера, постављених на Тргу Крајине и око њега, помно прегледају у појединим инститицијама власти и страначким централама како би се утврдило ко су људи који свако вече од 26. марта долазе на скупове „Правда за Давида“.

Нема дилеме да су поодавно направљени спискови са именима и презименима људи који подржавају породицу Драгичевић, а да су на тим списковима црвеном оловком подвучена имена оних који су запослени у ентитетским институцијама, јавним предузећима и установама. Чекало се само да прођу избори, па да се крене са обрачуном. Уручују им се рјешења за премјештај на друга радна мјеста, која су ван Бањалуке, што те особе, углавном жене са малољетном дјецом, доводи у скоро па безизлазну ситуацију.

Последњи у низу оваквих бесрамних поступака власти је премјештај Бранкице Ступар, дипломираног економисте, запослене у Републичком заводу за статистику. Са мјеста виши стручни сарадник за статистичке активности из области привредних и друштвених дјелатности у Одјељењу Бањалука, пребачена је на исте послове у Одјељење ове установе у Добоју.

„Именована се привремено распоређује на радно мјесто, које одговара њеној стручној спреми, на период до шест мјесеци, почевши од 29. октобра 2018. године“ написано је у рјешењу о премјештају Бранкице Ступар, које је потписао в.д. директора Завода за статистику РС Јасмин Комић.

Комић је у образложењу срамног рјешења навео да Бранкицу Ступар премјешта у Добој, јер се тамошње Одјељење завода за статистику налази „у сложеној ситуацији, због повећаних активности које извршава ова мала организациона јединица, па је нужно да се нађе начин за излазак из постојеће ситуације, како би се посао одрађивао брзо и без застоја“.

Комић је рјешење упаковао тако да испада још да је Бранкица Ступар награђена, а не шиканирана, да јој се премјештајем одаје признање, а не да је на њу извршен притисак. По Комићу, управо је Бранкица Ступар та „која посједује потребно искуство и стручна знања из ове области“, како би се „неодложно“ ријешили сви проблеми у Подручној јединици Завода за статистику РС у Добоју.

Власт је, с предумишљајем, довела Бранкицу Ступар у матну позицију. Повиновати се рјешењу и задржати посао, до којег ће сваки дан морати да путује више од 90 километара и исто толико да се врати кући, гдје је чека малољетно дијете. Друга могућност је да да отказ и остане без средстава за живот. Давор Драгичевић најавио је да ће лично отићи код Комића и упозорити га на овај притисак и уцјену Бранкице Ступар, а група „Правда за Давида“ најавила је ангажовање адвоката који ће заступати људе који су због подршке породици убијеног младића мобинговани на послу.

Слично као Ступарева прошла је и Владинка Томичић, радница МУП РС, која је због подршке скуповима „Правда за Давида“ из Бањалуке премјештена на радно мјесто у Полицијску управу Приједор.

„Борбу породице Драгичевић за истину и правду подржавам од самог почетка“, написала је Томичићева у објави у Фејсбук групи „Правда за Давида“ 16. октобра.

Навела је да јој је тог дана изненада стигло рјешење о премјештају.

„Данас ми је уручено рјешење о привременом распореду у Полицијску управу Приједор, почев од 17. октобра 2018. у трајању од 6 мјесеци, уз образложење да се у ПУ Приједор очекује повећан обим послова“, написала је Томичићева.

Иста матрица као у случају Бранкице Ступар – прича о наводно повећаном обиму послова.

Владинка Томичић је самохрана мајка шестогодишњег дјетета. Јавно је изказала забринутост да после премјештаја из Бањалуке у Полицијску управу Приједор не зна ко ће њено дијете да води у школу, али је нагласила да неће одустати од људских увјерења.

Групи „Правда за Давида“ до сада се јавило пет особа, које трпе притиске и премјештени су са једног радног мјеста на друго због доласка на скупове на Тргу Крајине и отворене подршке породици Драгичевић.

Даниела Ратешић -Дошен, једна од водећих активисткиња групе „Правда за Давида“, без посла је од 5. октобра ове годинЕ. Како је навела, више није жељела да трпи притиске свог бившег послодавца „Сани оптик“, због ангажмана око организовања протеста, па је дала отказ.

Од ње је 5. октобра, када је одржан последњи велики скуп „Правда за Давида“ у Бањалуци, затражено да поподне службено иде на терен и то при крају радног времена, што је она одбила уз образложење да има приватних обавеза. Даниела више није жељела да трпи притиске и дала је отказ.

Власт у РС, предвођена СНСД-ом, потпуно се разоткрила. У предизборној кампањи пријетили су отказима, одузимањем плата и пензија свима онима који не подрже њихове кандидате за предсједничке функције. Сада су кренули, малициозно и подмукло, да се свете људима који седам мјесеци долазе на скупове “Правда за Давида” на Тргу Крајине.