Пола милијарде дуга Фонду ПИО

Дуг предузећа и институција према Фонду за пензијско инвалидско осигурање константно улази у минус, а позитивне нуле нема ни на видику. У односу на 2012. годину потраживања Фонда ПИО су се повећала за око 120 милиона марака, односно попела су се на вртоглавих 476 милиона марака.

Економиста Зоран Павловић поручује да вјечита бољка Републике Српске јесу јавна предузећа и јавне институције. “ Дугорочног рјешења нема док год се не санкционишу они који не раде како треба. Повлаштена су јавна предузећа у односу на приватна“, тврди Павловић.

То даље води причу и до контролних органа односно Пореске управе Републике Српске у овом случају. Иако се у овој институцији хвале све бољим скупо плаћеним програмима за праћење рада послодаваца, неуплаћени доприноси за пензијско – инвалидско осигурање се све више гомилају.

Да се прате и санкционишу не би онда четвртину дуга према ПИО-у направиле здравствене установе. Дуговања здравствених установа према Фонду ПИО у односу на 2012. годину повећала су се чак десет пута.

„Дуговања која су се годинама гомилала су системски проблем. Очигледно да рјешења нема, с обзиром да не постоји воља да се то ријеши, а још већи проблеми у здравству се праве гомилањем немедецинског кадра.“, каже посланик СДС-а у НСРС Давор шешић.

„Највећи проблем је што сав оперативни посао пада на терет радника у здравству када жели да оде у пензију. Мора да потражује остварење појединачне пензије и сређује сву потребну папирологију за пензију за коју је ефективно радио претходних година“, каже Јелена Тривић, економиста.

Дуг од 120 милиона марака за доприносе Фонду ПИО премашиле су поред здравства и све јавне институције. То онда значи да је половину дуга према ПИО направио јавни сектор.

Додатни проблем ове установе је скоро па изједначен број осигураника и пензионера. Да би Фонд ПИО продисао, потребно је да број радника којима се редовно уплаћују доприноси буде три пута већи у односу на број исплаћених пензија.

БН ТВ