Препоруке у вези корона вируса

Након изнесених чињеница и анализе тренутне епидемиолошке ситуације у Републици Српској Општински штаб за ванредне ситуације препоручује/налаже:

1) Због повећаног броја пацијената заражених вирусом корона у Италији, а с циљем заштите здравља становништва, Институт за јавно здравство Републике Српске препоручује особама које су боравиле или долазе из Италије, али и Кине, Јужне Кореје и Ирана, да се телефонски јаве Дому здравља „Свети Пантелејмон“, како би се узели подаци, евентуално предузеле епидемиолошке мјере, односно дали савјети о даљем поступању.

2) Уједно, подсјећамо грађане да је потребно да се придржавају превентивних мјера као што су често прање руку, посебно након директног контакта са болесним људима или њиховом околином, избјегавање блиског контакта са особама које имају акутну респираторну инфекцију; особе који имају симптоме акутне респираторне инфекције требају приликом кашљања и кихања прекривати нос и уста једнократним марамицама које ће након употребе бацити.

3) Дом здравља задужује се за припрему капацитета примарнме здравствене заштите и прихват обољелих уколико се појаве (Становници који се јаве по доласку из замаља захваћеним вирусом стављаће се у обавезну изолацију у трајању од 14 дана)

4) Неопходно је да старије особе и хронични болесници смање кретање и боравак у мјесту већих окупљања, а по потреби да се јављају породичном доктору.

5) Дом здравља је обезбиједио изоловану амбуланту за прегледе лица са сумњом на вирус корона и у тим случајевима врши здравствени надзор над тим особама. Такође, Дом здравља ће вршити здравствени надзор над особама које су у кућној изолацији.

6) Општински штаб за ванредне ситуације и Дом здравља Котор Варош у сталној су комуникацији са Институтом за јавно здравство Републике Српске и осталим релевантним републичким институцијама, пажљиво прате препоруке и проводе све неопходне мјере у датој ситуацији.

7) Препорука Општинског штаба за ванредне ситуације је суздржавање од одласка на мјеста масовног окупљања и путовања у зоне гдје су тренутна жаришта заразе вирусом корона.

8) Мјеста паници нема, али због непредвидивости развоја ситуације апелујемо да се проводе мјере превенције.