Протест: Которварошка шумарија отима приватну шуму

Мјештани Подосоја јутрос су одржали миран протест испред ШГ „Врбања“ Котор Варош. Овај протест је настао из револта и огорчења на „понашање“ которварошке Шумарије, која без икаквог правног основа дозначује и сјече шуму, која од давнина припада мјештанима Подосоја.

Иако су жељели овај проблем директно предочити директорици  ШГ „Врбања“, Далиборки Керезовић-Дамјановић, ипак нису успјели јер се поменута директорица из „непознатог разлога“ није појавила данас на послу.

Незадовљни мјештани, поред више покушаја да их неко прими и саслуша, су се успјели изборити само за пријем код техничког директора, који је не познајући имовинске односе изјавио да им они не могу вратити њихову земљу, те да се сада врши дознака, а по завршетку исте предвиђена је и сјеча.

„Имамо шуму у селу, то нам је једино богатство које имамо. То  је хранило како наше дједове, очеве тако и данас треба да храни нас. Сада радници Шумарије долазе тамо ударају своје печате и планирају неку сјечу, те распродају те шуме. Све ово вријеме село је чувало шуму и свако од нас има одређени број дунума, неко 10 неко, 20 дунума шуме. Ми смо ту шуму чували све док није стигла за сјечу, а сад се ту појављује Шумарија која жели да ју исјече. Нама ова шума припада, ја као дијете знам да смо за ту шуму плаћали порез и да смо ју чували, а сад ју једна Шумарија својата. Спремни смо да идемо до краја да сачувамо нашу шуму овакву каква јесте“, изјавио је Спасоје Милојчић.