„Путеви РС“ купују 21 аутомобил

БАЊАЛУKА – „Путеви Републике Српске“ планирају куповину чак 20 путничких и једног теренског аутомобила за које су спремни да укупно плате 680.000 марака. Ово јавно предузеће тражи возила са телефоном, кожним сједиштима и воланима, компјутерима, утичницама, кромираним елементима, ролетнама, претинцима за наочале и са кишобранима, па све до исофикса за дјечије сједиште, открива портал CAPITAL.

„Путеви“ су тендер за набавку службених возила расписали јуче, а подијељен је у пет лотова. Процијењена вриједност јавне набавке, без укљученог ПДВ-а, износи 581.196 KМ.

„Путеве“ ће аутомобили, за које је услов да су произведени ове године, с ПДВ-ом коштати 679.999 KМ.
Уз луксузну опрему тражи се и исофиx за дјечија сједишта.

Лотом 1 предвиђена је набавка 13 службених возила, укупне вриједности 222.222 KМ без ПДВ.

Захтијевају се путничка бензин возила, између осталог, с минимално полуаутоматском климом, предњим електричним подизачима стакла, електричним и гријаним ретровизорима, радиом с четири звучника, колор термоизолационим стаклима, да буду металик сиве боје…

Лот 2 предвиђена је набавка четири службена возила, вриједности 136.752 KМ без ПДВ.

За та четири дизел возила захтијева се луксузнија опрема, а тражи се, између осталог, да имају кромиране ручке у унутрашњем дијелу врата, кромиране елементе на контролној табли, путни компјутер, наслон за руке напријед, свјетла за маглу, преклопив задњи наслон, вањске ручке и ретровизоре у боји каросерије, претинац за наочале, да буду металик сиве боје…

Kако се редају лотови у тендеру, тако расте у луксуз који „Путеви“ траже у аутомобилима, па је Лотом 3 предвиђена набавка два службена возила, вриједности 100.854 KМ без ПДВ.

За та возила тражи се да су дизел, да имају аутоматску климу, кожни волан, радио са осам звучника, електрично подешавање возачког сједишта са меморијом, путни компјутер, радарско скенирање испред возила, паркинг сензоре, ладицу испод сувозачевог сједишта…

Захтијева се и да имају претинац за кишобране са кишобранима у предњим вратима, џумбо бокс са наслоном за руке напријед, претинац за рукавице освјетљен с хлађењем,  easy опен држач за чашу, исофиx за дјечија сједишта назад, претинац за наочале, сензор кише, утичнице напријед и назад, предњу маску кромирану, освјетљен простор за ноге. Ништа није препуштено случају, па се тражи да ова два возила буду искључиво сиве металик боје.

Лот 4 подразумијева набавку једног службеног возила од 61.538 KМ без ПДВ.

Ово је и најлуксузније возило које ће путеви у овој набавци купити. Треба да буде дизел, аутоматик, с погоном 4×4.

Услов је, између осталог, да има двоозонски дигитални клима уређај, са сензором влаге, кожни волан, комфорну телефонију без вањске антене, путни компјутер у боји, паркинг сензоре, механичке ролетне на задњим и бочним прозорима, претинац за кишобране и рукавице освјетљен с хлађењем, исофиx за дјечије сједиште назад, утичнице, предњу маску кромирану, алуминијске фелуге. Овај луксузни аутомобил треба да буде металик црни, произведен ове године.
За „теренца“ услов навигација, гријање сједишта и волана…

Лотом 5 предвиђена је набавка службеног теренског возила, вриједности 59.829 KМ без ПДВ-а.

Услов за куповину је да „теренац“ буде дизел, 4×4, али и да има електрично гријање сједишта, навигацију с камером и дисплејом за преглед иза возила. Треба, између осталог, да има и прикључке за усб, кожна сједишта, волан и мјењач, да волан има гријање.

Тражи се и да теренско ауто буде црно, да има кровне лајсне, аутоматску климу, сензоре за кишу, аларм, те да се може покренути без употребе кључа.
Гаранције

Понуђачи треба да имају успјешно искуство у реализацији два уговора чији су карактер и комплексност слични предметној набавци, а у посљедње три године.

Уз понуде треба да буду достављене гаранције за озбиљност понуде за сваки лот посебно у висини један одсто од процијењене вриједности лота без ПДВ-а. За лотове мање од 100.000 KМ не захтијева се гаранција.

Тражи се и гаранција за уредно извршење уговора које не може износити више од 10 одсто вриједности уговора за одређен лот.

Понуђач је дужан дати и изјаву о гаранцијама за испоручено возило, лак, каросерију.

Сви заинтересовани понуде могу да доставе до 6. августа у 12 часова.
Нешић: Све је у складу са законом

Директор „Путева РС“, Ненад Нешић, рекао је за  CAPITAL да ништа није спорно у вези са набавком возила.

„Све је споведено у складу са законом, у складу с планом пословања и планом набавки за 2018. годину. Возила која користимо су дотрајала, стара више година, прешла су велики број километара и из тих разлога смо одлучили да идемо у набавку нових“, истакао је Нешић.

Додао је да су возила која имају у „Путевима“ прешла по 200.000 километара и да је њихова вриједност много мања него што кошта њихово одржавање. Нагласио је и да су нова возила неопходна јер инжењери „Путева“ свакодневно раде на терену.

CAPITAL: Свјетлана Шурлан