Република Српска прославила свој дан

Од Трга Републике до Трга Крајине јуче се марширало  уз Марш на Дрину. На челу колоне војничким кораком парадирале су најелитније јединице МУП-а Српске, а за њима дефиле Цивилне заштите, делегација Борачке организације, Црвеног крста, “Пошта Српске” и Савеза националних мањина, а на крају и студената који су параду украсили великом заставом Републике.

Успут су их пратили погледи случајних пролазника, а на Тргу крајине окупљени грађани поздравили су их аплаузом.

Са специјално постављене позорнице учеснике параде поздрављали су и званичници Српске и чланови краљевске породице, а централно мјесто било је резервисано за Предсједника Републике.

“Помоз бог јунаци. Република Српска има намјеру да живи и да слави свој дан и све своје дане. Нека живи Република Српска”, рекао је предсједник РС Милорад Додик.

Одмах уз Милорада Додика стајао је и предсједавајући БХ Предсједништва. Као што је било и најављено Младен Иванић довео је почасну јединицу оружаних снага Босне и Херцеговине. Трећи пјешадијски Република Српска пук предао му је рапорт, али није парадирао.

На крају параде свечано постројавање и химна, а онда и пјесма учлесника на одушевљење присутних. Тргом Крајине орили су се стихови пјесме Пукни зоро, незнаног српског јунака испјеване пред битку на Кајмакчалану.

За вријеме параде главна градска улица и неколико споредних биле су потпуно блокиране. Свугде су се могли видјети полицајци са дугим цијевима, а град су надлијетали хеликоптери. Јаке мјере обезбјеђења биле су и на мјесту са којег је парада кренула – око зграде Владе и Трга Републике.

Са свечане позорнице упутства полицајцима давао је лично министар Полиције, а све је прошло без инцидената. Забиљежено је само неколико хакерских напада на портал Владе и Предсједника Републике.

Свечана парада од Трга републике до Трга крајине прошла је без иједног инцидента. Пратиле су је велике мјере обезбјеђења а скуп је обезбјеђивало више од 1000 припадника МУПА Републике Спрске.

Параду и свечаност поводом Дана републике пратиле су бројни домаћи и регионални медији. Њихово присуство искористила је и група младића да скрене пажњу и пошаље поруке против НАТО савеза.

Извор:атв