Сабор Светог архангела Гаврила

Српска православна црква и вијерници прослављају Сабор Светог архангела Гаврила два пута годишње.

Арханђелу Гаврилу узносимо хвалу у пјесмама, приређујући му празнични сабор по два пута годишње. Његов први сабор празнујемо сутрадан по Благовијестима Пресветој Богородици, 8 априла (26. марта по старом календару), а други 26. јула (13. јула по старом календару). Овај Арханђел Божји научио је Мојсија писању књига, исприча му све о постанку свијета, стварању првог човјека Адама, о потопу и раздјељењу народа, објасни му положај планета небеских, научи га аритметици, геометрији и свакој другој мудрости. Он пророку Данилу протумачи виђења о царевима и царствима, која су имала касније настати, обавијести га о времену ослобођења људи Божијих из вавилонског ропства и о времену првог доласка Христа у свијет, оваплоћеног од Пречисте Дијеве Марије.

Он се јави праведној и светој Ани и рече јој да ће затруднети и родити преблагословену кћер која ће се звати Марија. Он се јавио и светом свештенику Захарији, стојећи са десне стране кадионог олтара и благовијестио му да ће његова жена Јелисавета родити светог Јована Претечу Господњег. Овај првак Божији, послат од Бога у Назарет да јави Пречистој Дијеви Марији, обрученој за праведног Јосифа о њеном зачећу Сина Божјег осењењен и дејством Светог Духа у њој. Он исти јави се и Јосифу у сну, увјеривши га у девственост свете Дијеве Марије. А кад се Господ наш роди у Витлејему, овај Анђео Господњи јави се пастирима који су чували ноћну стражу код стада свог и рече им: „Јављам вам велику радост, данас нам се родио Спаситељ!“ Сматра се да је овај анђео јавио са неба Христу пред његово добровољно страдање, крепећи га док се подвизавао у усрдној молитви. Овај анђео Господњи јавио се Мироносицама сједећи на камену гроба и објављујући им Христово Васкрсење из Гроба. Он, који је био Благовијесник зачећа и рођења Господњег, показује се благовјесником и Васкрсења Његова.

Сјећајући се ових јављања његових у Старом и Новом Завету и знајући његово непрестано посредовање пред Богом за хришћански род, света Црква му приређује Саборно празновање, да би људи прибјегавали ка заштити и помоћи овог заступника и добротвора рода људског и његовим молитвама добијали отпуштење гријехова од Христа Господа Спаса нашег.