Саопштење групе “Правда за Давида”…

Група “Правда за Давида” огласила се саопштењем поводом скупа на Тргу Крајине у Бањалуци који ће се одржати у петак, 5. октобра.

Саопштење преносимо у цјелости:

Поштовани грађани и чланови групе Правда за Давида,

свима је већ познато да ћемо се 05.10.2018. СПОНТАНО окупити, као и свих ових 192 дана до данас, на Тргу Крајине/ Давидовом тргу и да ћемо тог дана исказати подршку породици Драгичевић у њиховој борби за истину о убиству њиховог сина, а након тога и за праведно кажњавање починиоца злочина и њихових саучесника. Као и на претходна два велика скупа, оно на чему највише инсистирамо јесте МИР и ДОСТОЈАНСТВО. Тиме показујемо нељудима ко су људи .

Свјесни смо свакаквих провокација протеклих дана, а сигурно ће их бити још више у два наредна дана, којима се желе заплашити слободоумни грађани, како би изостала подршка овој породици. Једна од многобројних лажи и манипулација јесте организовани превоз већег броја грађана из Федерације БиХ, гдје се према извјештавању творнице лажи -СРНА-е, припрема само из Сарајева 50-60 аутобуса, при чему су људи у тим аутобусима плаћени да дођу на окупљање.

То је ноторна лаж, измишљотина болесних умова, а сваки грађанин који се саосјећа са овом породицом и који је свјестан да је и његово дијете могло да буде на мјесту Давида, добро је дошао. Исто тако, “информација” коју је у медије прослиједио министар Лукач, о доласку навијачких група из Федерације, за нас је само један од облика застрашивања нас грађана. Никакве навијачке групе нису позване на окупљање нити је ово фудбалска утакмица и мјесто гдје се такве групе требају окупљати, већ мирно, достојанствено окупљање грађана у знак подршке породици Драгичевић.

Да бисмо се оградили сви скупа од оних који би евентуално покушали да наруше ред и мир грађана, у наставку текста навест ћемо све оно што група Правда за Давида не подржава и шта не би требао учинити ни један грађанин који је искрена подршка:

1. На окупљање не желимо да ико долази са било каквим обиљежјима (националним, вјерским, страначким) и свако ко то буде урадио, сматраћемо да није члан групе ни подршка породици. Ово није ни страначко, ни вјерско ни национално окупљање, већ окупљање људи који желе истину и правду, не само за Давида, већ за сву дјецу.

2. Навијачке или било какве групе које имају за задатак да наруше ред и мир, нису добро дошле и од њих ће се оградити како сами грађани окупљени на Тргу тако и сви чланови групе Правде за Давида.

3. Говор мржње нећемо подржати, стога вас молимо да будемо сви тога дана достојанствени и да покажемо цијелом свијету како се људи понашају према нељудима који ову породицу држе у агонији више од 6 мјесеци. Сами родитељи убијеног Давида имају право да у својој боли помену свакога ко је одговоран у убиству и ко је био саучесник у прикривању злочина.

4. Сви грађани који тог дана буду на Тргу треба да буду савјест ове групе и контролори реда и мира. Уколико се примјети било који појединац или група која на било који начин покушава да унесе немир међу окупљене грађане, укључите своје мобилне телефоне, снимајте особе које то буду покушале и направите широк круг око њих, дакле оградите се од њих, како би били уочљиви нашим редарима и припадницима МУП-а који ће такође бити присуни на Тргу. Не улазите у било какве вербалне или било какве друге сукобе са таквим особама, већ напросто својим понашањем покажимо ко су људи, а ко нељуди.

5. Било ко да покуша да вас покрене да се иде негдје са Трга, знајте да то није члан групе Правда за Давида и да су његове намјере нечасне. Правда за Давида остаје до краја на Давидовом тргу.

Тог дана, 05.10.2018., цијелом свијету ћемо показати ко су људи, ко је честити народ Републике Српске, Босне и Херцеговине и како се на достојанствен начин одупиру неправди и криминалу. На Тргу ће тог дана бити велики број новинарских екипа из цијелог свијета.Ово није окупљање поводом рушења било чега, а поготово не Републике Српске, ово је окупљање којим градимо, градимо правну државу безбједну за сву нашу дјецу. Човјек до човјека, брат до брата, родитељ до родитеља, за будућност наше дјеце.