СДС-ов посланички трио спреман за октобарску битку

СДС је одлучио да ове године крене у политичку борбу са једном од најреспектабилнијих листа за посланике, сходно томе су понудили квалитетан кадар међу којем се могу наћи имена доктора, инжењера, професора, правника и других. Наравно,ту су и кандидати за Парламентарну Скупштину Бих.

Снежана Мирковић и Недељко Гламочак кандидати су за Народну скупштину РС, а Далиборка Нарић је кандидат за Представнички дом Парламентарне скупштине Бих.

  • Имајући у виду тренутну политичку ситуацију и дешавања на политичкој сцени и у друштвеном животу Рс, Бих, шта вас је подстакло да се кандидујете за ове најважније функције?

Далиборка: Пред нама је 2. октобар, дан када можемо промијенити све. Један од начина да помогнемо себи и свима око нас, да останемо на овим просторима, а не да се расељавамо отјерани погубном политиком садашње власти на челу са СНСД-ом. То ме је највише подстакло да се кандидујем. Могућност избора. Могућност да покажем народу да нисмо сви исти, како се већ неко вријеме може чути ова реченица у народу. Завладала је у народу нека немоћ, апатија, а нисмо сви исти. Желим да својим ангажманом у политици, као млада особа која се бори за своје мјесто под сунцем то и покажем.

Снежана: Одлучила сам да се кандидујем јер желим да дам свој допринос у рушењу овог режима који тјера људе из Републике Српске. Kандидовала сам се јер не желим да моје дијете расте у друштву у којем се не цијени диплома ако ниси дио власти, у коме су здравство довели на ниво надриљекарства, а школство на ниво пијаце за продају диплома. Сматрам да се свака, нарочито млада особа, треба што више информисати о свим дешавањима у друштву и политици, јер само знањем и критичким размишљањем можемо креирати позитивну друштвену појаву у којој народ влада, односно успоставити темеље демократији, јер ово што сада имамо, нити је владавина права, нити демократија. Kандидовала сам се јер сам одана својим политичким увјерењима и јер ми је доста да гледам како папци одлучују о нашим судбинама, продане душе за ситне интересе одлучују о животу и смрти, е да бих таквима стала у крај, ја сам се кандидовала!

Недељко Гламочак: У свом досадашњем посланичком раду указивао сам на слабости у раду ових влада у континуитету, како тим воле да се хвале снсд и њихови коалициони партнери. Та влада је у сваком мандату била све лошија и лошија. У континуитету тих влада су пропале јавна предузећа, банке, робне резерве али и здравство, судство, школство и пољопривреда. Уз став органа странке да језгро страначких кадрова треба да остане на црти бахатој политици и потпомогнути са млађим и перспективним кадровима странке прихватио сам да идем на листу и наставимо ову политичку борбу у овој завршној политичкој битци за Републику Српску да се сачува и постане онаква каквом смо је замишљали када је стварана и да у њој генерације достојанствено и добро живе а не да
напуштају своју земљу.

  • Kако видите разрјешење актуелних политичких блокада због којих су Рс и Бих маргинализоване од других европских и свјетских држава?

Далиборка: Политичку блокаду ћемо ријешити оног тренутка када ова власт оде након 2. октобра. И то је наша шанса. Јер док год је ова структура на власти ми ћемо тонути све дубље у политичку кризу, како на међународном нивоу тако и у оквиру државе. Јер СНСД и њихове странке сателити, свој опстанак заснивају на изазивању константне кризе, а све то под изговором очувања права српског народа у БиХ, које је лажно као и њихов патриотизам. СНСД који предводи овакву политику никада није занимао народ већ властито богаћење и моћ. Имамо шансу да живимо од свог рада да нам се вреднује школовање и рад. Не чекајмо милостињу од оних који су покрали свој народ и своју земљу и наставиће то чинити и даље, ако их не зауставимо 2. октобра. Рачунам на разум и снагу нашег народа, на велико срце које искрено воли своју отаџбину.

Снежана: Која год страна дође на власт треба да води мудру политику, политику просперитета а не политику конфликта, и само на тај начин се могу вратити срозане моралне вриједности,бољи стандард и бољи живот свих наших држављана. Да би дошло до промјена грађани морају изаћи на изборе и гласати по свом убјеђењу, ако не изађу онда подржавају овакво стање, само значајном излазношћу грађана на изборе сигурно је могућа промјена оваквог стања у Републици Српској.

Недељко: Нова власт, која дође након ових избора, мораће добро да засуче рукаве и многе ствари промијени. Мораће се разбити дипломатска блокада Рс, Република Српска ће се отворити према свијету извозом својих производа, као што је то било започето у мандату министра Шаровића.
Унутрашње свађе се морају превазићи, интерес Републике Српске ће бити њен напредак и успјех, а не инати и блокаде. Властити привредни ресурси ,шуме, руде, воде, пољопривреда и други природни потенцијали ставиће се у функцију изградње и развоја земље. Имамо најскупље услуге, и превоза и транспорта и телекомуникација, а најнижа примања. Борци и пензионери су на маргинама друштва, а мањи број породица се енормно богати и преузима примат над државом и то све на криминалним основама а да нема никакве одговорности низашта. Уређењем друштва и јачањем државе и државног система РС може бити привлачнија за живот од многи других земаља и точак исељавања се може не само зауставити него и преокренути.

Све то је могуће и то само могу грађани ако вјерују да су они ти који ово могу промијенити ако се тргну из безнађа и они буду одлучивали ко ће водити државу а не да се препусте корупцији, страху и пријетњама. Зато су избори прилика да грађани мијењају стање у којем се налазимо и да процес промјена буде правило док год не дођемо до циља и не изађемо из овог безнађа које нас је покорило.