Сјећања: Биљанине медаље

Међу бројним усјешним которварошким спортистима, посебно је остала у сјећању Биљана Тешић, ученица осмог разреда которварошке ОШ “Братство и јединство“, која је 1977. године на финалу Малих олимпијских игара за основце на Тјентишту освојила три медаље.
Биљана се окитила са двије златне медаље – у скоку у вис (1,40 м) и у општој физичкој припреми, а сребрну у петобоју. Био је то до тада највећи успјех спортисте са подручја општине.
Побједа у скоку у вис ми је драга јер су ми стручњаци препоручули ову дисциплину као најперспективнију. Велику заслугу за мој успјех има наставник физичког васпитања Шефкет Диздар“ – рекла је скромна Биљана.
Директор школе Петко Петровић је истакао да је Биљана понос которварошке школе, не само у спорту, него и у учењу – од првог до осмог разреда је одлична ученица.
У двоброју „Которварошког листа јануар – фебруар 1978. године се наводи да је Биљана за остварени успјех на МОИ-ма проглашена за најуспјешнијег спортисту у 1977. години. У тексту под насловом „Златна Биљана“ се наводи: “Нема сумње , био је то подвиг 1977. године – једна Биљана, а три медаље.“
Биљана је 1981. године завршила економску школу. Радила је 14 година у Творници кожа „Пролекс“. Већ 16 година је запослена у Универзитетско клиничком центру Бања Лука. Са мужем Ранком Радићем стекла је двоје дјеце – сина Марка и кћерку Славицу.
Иако је протекло  38 година од Малих олимпијских игара на Тјентишту драге су ми још увијек успомене на освојене медаље. Млади треба да се што више баве спортом„, поручила је Биљана.

Д.Керезовић