Скривене камере, вандали и скупови: Ријешите Давидов случај или избора нема!

Рогатица: Учеснике скупа „Правда за Давида – Исток тражи правду“ шпијунирала општинска власт. Србац: Скуп подршке отказан, оскрнављено мјесто са Давидовом фотографијом. У Бањалуци не престају окупљања. . .

Иако су општинске власти Рогатице учиниле све да грађанима варошице на обалама Ракитнице ставе до знања да би могла услиједити одмазда према онима који се појаве на скупу, а начелник Милорад Јагодић, уједно и предсједник ОО СНСД, вече прије одржао партијски састанак на коме је припријетио свим члановима партије да „не би коме ни на памет пало“ да подржи захтјеве грађана за правдом, више од стотину храбрих Рогатичана, упркос свему, појавило се синоћ на платоу испред кино сале.

Послали су поруку да они не руше него граде Републику Српску и њене институције, а да су њихови оправдани захтјеви да МУП РС коначно расвијетли убиство младог Давида у Бањалуци, захтјеви да полиција и тужилаштво раде професионално, објективно и непристрасно, тако да сва наша дјеца буду безбједна и одрастају у нормалном окружењу.

Додатни притисак на присутне била је и камера сакривена на прозору Општине Рогатица, која је снимала све присутне са циљем да се поименично забиљеже, и сутра буду третирани као грађани другог реда у остваривању законом загарантованих права.

У тренутку када је објектив фото апарата окренут према њој, рука власти скривеног лица, брзо се појавила иза завјесе и муњевито је сакрила камеру. Тако брзо да док је аутоматика апарата изоштрила фокус камере више није било на прозору.

Бројни учесници скупа свједочили су овом догађају и спремни су посвједочити вјеродостојност ове чињенице.

Субота је нерадни дан у Општини, а само неколико људи има кључеве зграде. Врата у блоку објекта из кога је снимала скривена камера обезбијеђена су електронском бравом која региструје сваки улазак, датум и вријеме, личну шифру, име и презиме и  фотографију засполеног радника.

Због тога ће организатори затражити од начелника општине податке о томе ко и зашто је шпијунирао грађане Рогатице на уредно организованом и пријављеном скупу, са којим циљем је то радио, и зашто су у те сврхе кориштене службене просторије Општине – јавног сервиса свих Рогатичана, и службена општинска камера, купљена парама свих грађана.

Зар није било једноставније да се „непозната личност“ (по сведочењима очевидаца општински службеник за односе с јавношћу Јовица Васовић) појавила на скупу и јавно снимала, као што су то радили сви други сниматељи са поштеним и часним намјерама.

Србац: Скуп подршке отказан

У Српцу вечерас није одржан скуп солидарности са породицом Давида Драгичевића, али су представници групе „Правда за Давида“ за настарадалог сина Давора Драгичевића запалили свијеће и тиме показали да нису одустали од борбе за правду и истину. Скуп је отказан, како смо чули од чланова групе, због техничких разлога, јер на вријеме није обезбједјено озвучење.

Чланови групе у Српцу изразили су огорчење сазнањем да су у међувремену непозната лица, вандали, наводно оскрнавили мјесто испред Центра за културу и спорт на Тргу у граду, на којем је била слика, цвијеће и простор за палење свијећа, а дио Давидових слика скинут и уништен.

У Полицијској станици Србац су за БН изјавили да нису добили никакву пријаву о овом или сличном догађају, а да је тако нешто пријављено предузеле би се одговарајуће истражне радње у складу са законом.

У Бањалуци не престаје борба

Грађани Бањалуке и вечерас су се, 70. дан за редом, окупили на Тргу Крајине и поручили надлежним да морају открити истину о смрти Давида Драгичевића.

Отац Давида Драгичевића је поновио да зна да је његов син убијен. Тврди да није повјеровао у неистините приче о његовом сину које се пласирају већ скоро два и по мјесеца.

Са Трга Крајине је поручено да борбу породице за истину, неће зауставити никакве квази-информације, које за циљ имају да дискредитују борбу грађана за правду. Драгичевић је поручио надлежним да до октобарских избора Давидова смрт мора бити разријешена.

„Не будете ли господо сви, политичари позицијо и опозицијо, сви који примате плату са буџета, до октобарских избора ријешили убиство и брутално силовање мог сина неће бити избора“, поруцио је Давор што је наишло на одобрење свих присутних који су након тога дуго времена аплаудирали.

Нема одустајања, рекли су из Групе Правда за Давида. Кажу да настављају са протестом док се не открију они који су одговорни за смрт младића.

Због временских прилика, окупљање ће се од сутра умјесто у 18, одржавати свако вече у 19 часова и 30 минута.