Српска: Све више за воланом без положеног испита

У првих шест мјесеци ове године полиција је на путевима Републике Српске за воланом затекла чак 1. 701 особу без положеног возачког испита, потврђено је у МУП-у Републике Српске.

„Полицијски службеници МУП-а РС у првих шест мјесеци из саобраћаја су искључили 1.701 возача због вожње прије стицања права на управљање возилом“, навели су у МУП-у.

Како објашњавају, Законом о основама безбједности саобраћаја на путевима БиХ прописано је да ће новчаном казном од 400 до 1.000 КМ бити кажњен возач који у саобраћају на путу управља возилом прије стицања права на управљање возилом.

Никола Ћопић, инжењер за безбједност саобраћаја, коментаришући податке МУП-а РС, упозорио је да се ради о крајње опасној и поражавајућој ситуацији.

„Мишљења сам да се коријен проблема крије у недостатку квалитетне и правовремене едукације како млађе популације, која тек почиње с учешћем у саобраћају са својих 16 година, тако и едукације генерација њихових родитеља“, истакао је Ћопић.

Сматра да драконске казне дају ефекат, али краткорочно, те уколико желимо да унаприједимо стање безбједности саобраћаја на путевима РС морамо дати примат правовременој едукацији.

Како наводи, потребно је са дјецом разговарати више о саобраћају и опасности које он носи већ од предшколског узраста, а потом и кроз основно и средње образовање.

„Будући да у овом моменту, осим у неким техничким школама, немамо планом и програмом предвиђен предмет који би обухватио тај тип едукације, из аспекта неког ко се бави овом проблематиком сматрам да је дјеци и младима потребније да буду упознати с посљедицама које саобраћај носи односно посљедицама које носи несавјесно понашање у саобраћају него што су упознати само са саобраћајем као граном привреде“, објашњава Ћопић.

Такође, додаје, када је ријеч о старијим категоријама, потребно је радити на свијести родитеља који своју дјецу охрабрују да их они обучавају вожњи, а не лиценцирани предавачи.

„И сам сам кроз посао који обављам при Испитном центру Бањалука присуствовао ситуацијама у којој дјеца од 16 година не сакривају да су мопед возила и прије положеног возачког испита, што је заиста забрињавајуће“, упозорава Ћопић.

Додао је да је, као лиценцирани предавач и испитивач теоретског дијела испита из области безбједности саобраћаја, вољан да волонтерски предаје дјеци уколико се нађе простора за такав вид едукације.

Андреа С. из Приједора навела је како је на једном сеоском путу наишла на тринаестогодишњег дјечака који је самостално возио ауто.

„Да ствар буде дупло гора, у ауту је био сам и није држао правац како треба. Било ме страх мимоићи се с њим“, пожалила се она.