Штета од поплава у Котор Варошу у рангу мајских поплава из 2014. године

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан рекао је да су данас формиране четири општинске комисије за процјену штете настале усљед поплава и клизишта на објектима, путевима и мостовима, пољопривредним земљиштима и комуналној инфраструктури.

– Иако није проглашено ванредно стање на подручју општине, констатовали смо да смо у стању тешке елементарне непогоде јер су поплаве и бројна клизишта проузроковали огромну штету која је у рангу мајских поплава из 2014. године – истакао је Сакан и додао да су општинске комисије од данас на терену.

Он каже да се само протекле ноћи појавило десетак нових клизишта, па је сва механизација на терену и покушава да стави у функцију локалне путеве.

– Осим постојећих клизишта на Крушеву Брду, Бодњику, Подбрђу и Рујевици, појавила су се и нова у Вигошти и Липљу, тако да је сада приоритет уклањање одрона са путева. Сви локални путеви још нису у функцији, али радимо на њиховом оспособљавању – навео је Сакан.

Он је додао да су три локална моста у потпуности уништена, док су мостови у Маљави и Лујићима оспособљени за прелаз пјешака.

Сакан је рекао да мјештани у поплављеним подручјима избацују воду из домаћинстава, чисте објекте, износе смеће и намјештај, након чега ће услиједити дезинфекција и дератизација.

– Анализирајући стање на терену, слободно могу рећи да је штета на инфраструктури и објектима огромна. Очекујем реаговање Владе и републичких институција јер без њихове помоћи нећемо моћи да санирамо посљедице – рекао је Сакан, након данашњег састанка Штаба за ванредне ситуације.

Директор Комуналног предузећа “Бобас” Слободан Јурић рекао је да је санбдијевање водом у градском подручју уредно, а радници овог предузећа данас су у мјесним заједницама Масловаре, Шипраге и Врбањци, гдје је стотину домаћинстава без воде.

– Мјештани Масловара и Шипрага ће у току дана добити воду, док ће у Врбањцима проблем бити ријешен у току сутрашњег дана – рекао је Јурић и додао да ће у току дана бити познати резултати анализе воде за пиће.

Директор которварошке “Електродистрибуције” Горан Кушљић нагласио је да је снабдијевање електричном енергијом на подручју општине у протекла два дана било отежано јер су оштећена три далеководна стуба.

– У Масловарама и Шипрагама постоје одређени проблеми са напајањем електричном енергијом, али радници су непрестано на терену. Очекујем да у току дана стање у ове двије мјесне заједнице буде нормализован – рекао је Кушљић.

Екипе Црвеног крста су на терену и у сарадњи са Ватрогасним друштвом доставиће воду за пиће најугроженијим домаћинствима. Становништву у поплављеним подручјима данас ће бити испоручени и прехрамбени пакети, које ће диструбирати као и јуче радници Центра за социјални рад.