Штета од суше у пољопривреди око 300 милиона КМ

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић рекао је Срни да ће, према подацима тог Савеза, губици у пољопривреди у овој години као директна посљедица суше бити више од 300 милиона КМ.

Маринковић напомиње да ће индиректна штета бити велика, што ће неминовно довести до поскупљења.

“Већ смо свједоци поскупљења воћа и поврћа, а највећи удар очекујемо на житарице, прије свега на кукуруз и уљарице, који су у појединим подручјима уништени од 30 до 80 одсто”, навео је Маринковић.

Он додаје да ће поскупљење хране за стоку довести до пада бројности стоке и укупне призводње у перадарству, свињарству, говедарству и другим видовима сточарске производње.

“Сет мјера помоћи који је донијела Влада је добродошао. Без те помоћи већина пољопривредника неће моћи засновати благовремено јесењу сјетву, а камоли прољећну”, наводи Маринковић.

Он додаје да пољопривредницима недостаје новац, како би вратили већ настале дугове и колико-толико ублажили посљедице суше.

“Охрабрује најава да ће Влада одобрити додатних 20 милиона КМ на постојећи аграрни буџет од 60 милиона КМ. То је у принципу у сагласности са оним што смо ми на протестима и тражили и поздрављамо овакву одлуку”, каже Маринковић.

(Срна)