Све мање младих се одлучује за брачну заједницу

Mлади све више одгађају ступање у брак и заснивање породице, углавном зато што су без посла, док и они који раде не зарађују довољно за пристојан живот.

Прошле године у Републици Српској је склопљено  5.563 брака, што је у односу на 2015. годину 332 брака мање. У поређењу са 1998. годином склопљено је преко 1.900 бракова мање.

У истом периоду број новорођене дјеце смањен је за преко 4.000.

Просјечна старост при склапању брака младожење лани је била 31,9 година, а невјесте – 28,3 године. Просјечна старост мушкараца који ступају у брак се у посљедњих 18 година повећала за 1,3 године, а жена за двије године.

Једна Бањалучанка  са којом смо разговрали је у вези више од пет година. И она и момак живе са родитељима, а о браку још не размишљају.

“Код нас кажу да млади неће да склапају бракове јер су лијени, себични или граде каријеру. Ма дајте, то можда важи за неке богате развијене земље. Код нас је беспарица кључни разлог. Ја не могу да нађем посао већ дуже вријеме, а момак ради за 700 КМ мјесечно. Како да живимо од тога и плаћамо стан и обавеза, а камоли да размишљамо о дјеци? Знате како кажу: “Када биједа уђе на врата, љубав бјежи кроз прозор”, прича ова Бањалучанка.

У Заводу за статистику РС кажу да се код нас уочава све веће приближавање западноевропском типу брачности, који се одликује све каснијим уласком у брак и одгађањем брака.

„То опет доводи до смањеног наталитета и самим тим до појаве све чешћег негативног природног прираштаја, те смањења броја становника појединих подручја“,  упозоравају из Завода за статистику РС.

Да се млади у БиХ све теже осамостаљују показује податак Агенција за статистику БиХ да чак 186.000 старијих од 30 година у БиХ живе код родитеља. БиХ је такође са 60 одсто младих без посла, рекордер у региону.

И када склопе брак млади због немогућности запослења и неријешеног стамбеног питања одгађају прво потомство, јер анализе показују да Српској прије свега недостаје 50 одсто прворођене дјеце.

Љубо Лепир, професор на Факултету политичких наука у Бањалуци, каже да су генерално савремени брак и савремена породица у кризи.

„То је глоблани тренд који није ни нас мимошао, али у нашим условима додатно постоји проблем финансијске природе, јер економски услови нису повољни за формирање брака. Млади не могу да нађу посао и да се осамостале. Ми данас имамо велики број домаћинства у којима живе три генерације, бака и деда, мајка и отац и дјеца. То су све разлози због којих млади теже доносе одлуку да ступе у брак“,  истиче Лепир.

Да је институција брака у кризи, додаје Лепир, доказ је повећано брачно насиље, као и све већи број развода, посебно младих брачних парова.

Прошле године у Српској је забиљежено је 1.025 развода, односно сваки пети брак је окончан разводом.

Извор: Блиц