Sve o upisu na fakultet: Na cijeni diplome ljekara i inžinjera

Prijavljivanje kandidata na konkurs za upis na javne univerzitete i visokoškolske ustanove u Republici Srpskoj u prvu godinu prvog ciklusa studija počinje 19. juna, a buduće brucoše čeka 5.786 indeksa.

Kako je navedeno u konkursu koji je juče objavljen, prvi upisni rok trajaće pet dana, a budući brucoši prijemni ispit polagaće od 26. do 29. juna. Svršeni srednjoškolci će dva dana poslije prijemnog ispita znati da li su uspjeli da se domognu željenog indeksa.

Upis studenata zakazan je za period od 3. do 7. jula, a oni koji u prvom roku ne uspiju da upišu fakultet, drugu šansu imaće krajem avgusta.

I ove godine najviše mjesta biće na fakultetima društvenih nauka kao što su pravo, ekonomija i smjerovima na filozofskim i filološkim fakultetima.

Ekonomista Zoran Pavlović poručio je mladima da ne hrle na fakultete koji nisu perspektivni, nego da se dobro raspitaju o trenutnoj situaciji na tržištu rada.

– Ekonomiju, pravo i neke druge društvene smjerove treba izbjegavati, jer je biro nezaposlenih preplavljen ovim kadrom. Zbog toga im savjetujem da prije upisa obavezno posjete Zavod za zapošljavanje RS kako bi se uvjerili u to – rekao je Pavlović.

Imajući u vidu činjenicu da sve više stranaca otvara firme u RS, naglasio je Pavlović, inženjeri su najtraženiji, posebno kad je u pitanju mašinska industrija i građevinarstvo.

Da je građevinarstvu potrebno kvalitetnog i školovanog kadra potvrdili su i predstavnici brojnih građevinskih firmi koji kažu da je danas teže naći inženjera iz ove oblasti nego bilo koga drugog.

Prema riječima vlasnika i direktora firme “Hidro-kop” Radislava Babića, Republika Srpska je prepuna pogrešno odškolovane omladine.

– I ono malo građevinskih inženjera što imamo, uglavnom napušta BiH, zbog čega bismo, ako tako nastave da odlaze, mogli ostati i bez njih, kao što je slučaj sa kvalitetnim zidarima, tesarima i drugim majstorima – rekao je Babić.

Što se tiče mašinskih inženjera, samo je u Derventi, gdje je nedavno otvorena firma koja će se baviti konstrukcijom i proizvodnjom alata, potrebno njih 35, dok na evidenciji dobojske Filijale, u čijem sastavu je i ova opština, ima svega 19 ovih stručnjaka.

Osim toga, podaci Zavoda za zapošljavanje RS govore da je lani na evidenciji nezaposlenih bilo 149 mašinskih inženjera, od čega je posao dobio 131. Sudeći po podacima ovog zavoda, dugo se na evidenciji ne zadržavaju ni građevinski inženjeri, kojih trenutno u Srpskoj ima 114.

Do posla brzo dolaze i inženjeri informacionih tehnologija, ljekari, inženjeri građevine i diplomirani veterinari, koji u prosjeku na radno mjesto čekaju pola godine, a geodeti oko sedam mjeseci.

Prosječna dužina čekanja na posao profesora biologije i diplomiranih farmaceuta je osam mjeseci, dok profesori njemačkog jezika do radne knjižice dolaze deset mjeseci nakon dobijanja diplome.

Budžet

Na Univerzitetu u Banjaluci od 3.123 slobodna mjesta, 1.034 su odobrena za studente čije će školovanje biti finansirano iz budžeta RS.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu od 2.305 studenata, njih 1.026 biće na budžetu. Iz budžeta će biti finansirane školarine za po 25 studenata na Visokoj medicinskoj školi u Prijedoru i Visokoj školi za turizam i hotelijerstvo u Trebinju.

Prvi upisni rok:

od 19. do 23. juna – prijava kandidata

od 26. do 30. juna – prijemni ispit

od 3. do 14. jula – upis primljenih kandidata

Drugi upisni rok:

od 28. avgusta do 1. septembra        prijava kandidata

4. septembra – prijemni ispit

od 11. do 15. septembra – upis kandidata

Конкурс за упис студената у прву годину првог, другог и трећег циклуса студија  у академској 2017/2018. години на јавним високошколским установама