Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а

Први децембар Свјетски дан борбе против ХИВ/АИДС-а обиљежава се сваке године с циљем подизања свијести јавности о ХИВ/АИДС-у, показивању солидарности према обољелима, дјеловању на смањење стигме и дискриминације, као и на скретање позорности на опасности које доноси ризично понашање.

Узрочник болести је ХИВ вирус, односно вирус хумане имунодефицијенције, којем је једини резервоар човјек. Вирус напада станице имуног сустава, уграђује се у ДНА станице домаћина и тиме она постаје творница нових ХИВ вируса.

Слабљењем имуно система код обољелих, захваћених ХИВ вирусом много теже или скоро па никако се неће одбранити ако буду захваћени корона вирусом. Потребно је да грађани имају увијек на уму да је „опрезност мајка сигурности“.

Вирус се најчешће преноси сексуалним путем, а у неким случајевима преко заражене крви, са заражене мајке на дијете током трудноће, порођаја или дојења итд. Вирус се не може пренијети уобичајеним социјалним контактима, нити путем животиња. У циљу превенције, у многим земљама се спроводе различите активности са сврхом едукације људи о начину преношења вируса и мјерама које се могу предузети како до инфекције не би дошло. За сада не постоји ефикасан лијек или вакцина, који гарантују изљечење. Ипак, одређени лијекови могу да продуже период трајања инфекције и одложе улазак у фазу сиде.

Свјетски дан борбе против АИДС. Иако тренутно живот и здравље највише угрожава пандемија КОВИД-19, морамо бити свјесни да је вирус ХИВ-а такође све присутан код нас и у свијету. Будимо одговорни према себи и другима